Tényleg idő előtt meghalunk, ha ilyen ételeket eszünk?

facebook megosztás

A magas cukor és sótartalmú, alacsony tápértékű ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása összefügg a korai halálozással – állítja egy amerikai kutatás, amely három évtizeden át követte több mint 100 ezer ember étkezési szokásait és egészségét. A tanulmány megerősíti az eddigi kutatásokat, ám szakértők figyelmeztettek: érdemes fenntartással kezelni az eredményeket, könnyen lehet ugyanis, hogy nem az ilyen ételek okoznak gondot, hanem az, hogy kiszorítják az étrendből az egészséges élelmiszert.

Az ultrafeldolgozott ételek (UPF) a modern brit táplálkozás mindennapos szereplőjévé váltak, a szupermarketek polcain, a konyhaszekrényekben és az otthoni hűtőszekrényekben egyaránt fellelhetők. Az ilyen élelmiszerek azonban korai sírba küldhetnek minket – írja egy kutatásra hivatkozva a Daily Mail.

Számos tanulmány eddig is összefüggést tárt fel a szénsavas üdítők, kekszek és készételek és az egészségügyi problémák, köztük a szívbetegségek, sőt egyes rákos megbetegedések között. De az ilyen élelmiszerek a mindennapi életre is hatással lehetnek, például zsírosabbá teszik a hajunkat.

Harminc év eredménye

A Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztanak, kismértékben megnő a korai halálozás kockázata. A szakértők megállapításaikat egy 115 000 egészséges amerikai felnőtt bevonásával készült tanulmányra alapozták, akiknek 30 éven át figyelték az egészségét és étrendjét.

A kutatók 4 százalékkal többet találtak azoknál az embereknél, akik naponta körülbelül hét adag egészségtelen ételt ettek, mint azoknál a vizsgálati személyeknél, akik ennek a mennyiségnek a felét fogyasztották. Bár a megnövekedett kockázat statisztikailag csak kis mértékű volt, a kutatócsoport szerint eredményeik visszhangozzák a bizonyos típusú ultrafeldolgozott élelmiszerek korlátozására irányuló felhívásokat.

Színes, vonzó, tartalmatlan

Az UPF egy gyűjtőfogalom, amely minden olyan ehető dolgot magában foglal, amely színezékekkel, édesítőszerekkel és tartósítószerekkel készült, amelyek meghosszabbítják az eltarthatósági időt.

A készételek, a jégkrém és a paradicsomos ketchup a legkedveltebb példái azoknak a termékeknek, amelyek az UPF kifejezés alá tartoznak, amely ma már a kevés tápértékkel rendelkező élelmiszerek szinonimái. Ezek különböznek a feldolgozott élelmiszerektől, amelyeket a hosszabb eltarthatóság vagy az ízük javítása érdekében barkácsolnak, mint például a pácolt hús, a sajt és a friss kenyér.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek magas hozzáadott zsír-, cukor- és sótartalmúak, fehérje- és rosttartalmuk alacsony, és mesterséges színezékeket, édesítőszereket és tartósítószereket tartalmaznak.

A készételek, a fagylalt, a kolbász, a mélyhűtött csirke és a ketchup a legkedveltebb példák közé tartoznak. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakran fogyasztásra készek, jó ízűek és olcsók.

Nem meglepő az eredmény

Az új tanulmány kiegészíti a növekvő számú bizonyítékot, amely az UPF-ek egészségügyi kockázatait mutatja be, amelyeket évtizedek óta emlegetnek a rák és a demencia kialakulásával való összefüggésük miatt.

A 34 éves követési időszak alatt a kutatók 48 193 halálesetet regisztráltak, köztük több mint 13 000 rákos és valamivel több mint 11 000 szív- és érrendszeri betegségnek tulajdonítható halálesetet.

A British Medical Journal című szakfolyóiratban úgy írtak a tanulmányról a tudósok: "Az eredmények alátámasztják, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek bizonyos típusainak fogyasztását hosszú távon korlátozni kell az egészség érdekében".

Érdemes óvatosan kezelni a kutatást

Más szakértők azonban bírálták a tanulmányt. Sir David Spiegelhalter, a Cambridge-i Egyetem statisztika professzor emeritusa azt mondta: Ez a tanulmány gyenge összefüggést mutat az ultrafeldolgozott élelmiszerek és az általános halálozás között.

Dr. Duane Mellor dietetikus, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője azt mondta: Az is feltűnő, hogy azok, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották, általában kevés zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonát ettek. Lehet, hogy nem olyan egyszerű a helyzet, hogy azok, akik több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel halnak meg korábban - könnyen lehet, hogy ezek az élelmiszerek kiszorítják az egészségesebb ételeket az étrendből.

Hozzátette: "Az UPF-ek nem minden csoportja jár ugyanolyan egészségügyi kockázatokkal, a cukor és a mesterségesen édesített italok, valamint a feldolgozott húsok kapcsolódnak a legegyértelműbben a korai halálozás kockázatához".

Forrás és kép: agrarszektor.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.