Több mint 150 diák sétált együtt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján

facebook megosztás

Megemlékezősétát tartottak kedden délelőtt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából Kanizsán. A budapesti Zachor Alapítvány kezdeményezésén több mint 150 diák vett részt, akik a Fő utcai zsinagógától indulva, egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével ismerhették meg a város fontosabb, zsidósághoz köthető helyszíneit.

2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Ehhez kapcsolódva a Nagykanizsai Zsidó Hitközség vasárnap közös sétával várta az emlékezőket, majd kedden a Zachor Alapítvánnyal karöltve, a kanizsai diákoknak szerveztek emléktúrát. A gyerekek megismerhették a zsidóság múltját, a fontosabb helyszíneket a városban, de a holokauszt túlélőinek visszaemlékezéseit is meghallgathatták. Lévai Ibolya, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség alelnöke hangsúlyozta, 80 év távlatából az emlékezés fontossága még inkább felértékelődik.

zsidó

– Fontos, hogy emlékezzenek azokra a helyekre, ahol éltek ezek az emberek, ahonnan elvitték ezeket az embereket, ahol átélték a borzalmakat, ahol alkottak, ahol az utolsó napjaikat töltötték és kell arról is tudni, hogy mit hagytak itt ebben a városban – fogalmazott Lévai Ibolya, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség alelnöke. 

A séta a Fő utcai zsinagógától indult, amit a diákok egy mobilalkalmazás segítségével járhattak végig. Szabó Ágnes, a Zachor Alaptvány nagykövete elmondta, az applikáción keresztül a gyerekek videóinterjúkat nézhettek meg, valamint azokhoz kapcsolódó feladatokat is megoldhattak.

zsidó

– Ezek nem a háborús borzalmakról szólnak, hiszen a célunk az az, hogy a gyerekek emlékezzenek és a jövőjükhöz kapjanak olyan muníciót, amiből azt tudják megérteni és megélni, hogy ilyen borzalmakat soha többé nem élhet meg az emberiség. Azt véljük a Zachor Alapítványnál, hogy jövőnk csak úgy lehet, hogyha a jelenben emlékezünk a múltra és onnan megtanulva visszük tovább azokat a tudnivalókat – az iskolai zaklatást, a tagadást, a holokauszt tagadását –, amik felelős állampolgárokká teszik a gyerekeket – mondta el Szabó Ágnes.

A sétanapon összesen 153 diák vett részt, és mint azt Lévai Ibolyai elmondta, reméli, hogy ezáltal fontos élményekkel gazdagodtak a gyerekek. A beszélgetésekből bővebb összeállítást láthatnak Napi Kanizsa című műsorunk mai adásában.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.