Felvállalták a helyes diéták megtanítását a kanizsai kórházban

facebook megosztás

A Kanizsai Dorottya Kórház dietetikai szolgáltatása az elmúlt két évben nagy fejlődésen esett át, a részletekről ma tartottak sajtótájékoztatót. Az intézmény szakorvosai első körben a betegek számára szerveztek felvilágosító előadást, aztán nyitottak a város lakossága felé. A fő cél az, hogy megtanítsák a betegeket a helyes diéták alkalmazására.  

A dietetika egy nagyon fontos tudományág a betegek gyógyításában, ugyanakkor két évvel ezelőttig kisebb hangsúlyt fordítottunk erre a kórházban – mondta a mai sajtótájékoztatón Brünner Szilveszter. A főigazgató-főorvos kiemelte: az élelmezési osztály vezetőjével akkor eldöntötték, új irányt adnak ennek a szakterületnek az intézményben.

- Megpróbáljuk edukálni a betegeket. Ne csak arról szóljon a nagykanizsai kórház dietetikai szolgáltatása, hogy megfelelő betegségekhez megfelelő ételt biztosítunk a kórházi bent fekvés alatt. Hanem tanítsuk meg a betegeknek azt, hogy milyen diétát kell folytatniuk a betegségük kapcsán. Tanítsuk meg az embereknek azt – akik nem a nagykanizsai kórházban fekszenek – hogy milyen diétás folyamatokat kell tartaniuk. Illetve tanítsuk meg a betegségben nem szenvedőknek, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint mi a számukra legjobb étkezés, amit ha tartanak, megelőzhetjük a betegségeket – fogalmazott Brünner Szilveszter, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgató-főorvosa. 

kórház

Az elhatározást tettek követték, számos előadás várta a kórház betegeit, függetlenül attól, milyen osztályon kapják az ellátást. Egy következő fázisban pedig a város lakossága felé fordult az intézmény, szakorvosok részvételével háromhavonta előadásokat tartanak a Halis István Városi Könyvtárban. Faricsné Hári Vera, az élelmezési osztály vezetője elmondta: négy fő területre koncentrálnak a betegségek kapcsán, ahol a dietetika nagy szerephez juthat. Ezek a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az elhízás és a krónikus veseelégtelenség.

- Nagyon jó megelőzés szempontjából is, nagyon jó ötleteket tudunk adni, hogy mivel lehet elkerülni. Főleg, ha megnézzük, sokszor szóba kerül, nem csak maga az étrend, hanem az életmódnak, a mozgásnak is hatása van. A másik pedig, aminek nagyon sok mindenre hatása van, a mostani stresszes életmód is, ami pluszban hozzátesz. Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy ha már táplálkozással tudunk segíteni, akkor az egyéb környezeti tényezőket is jobban tudja a szervezet tolerálni – mondta el Faricsné Hári Vera.

A kórházban heti rendszerességgel várják a betegeket a felvilágosító előadások, a város lakossága számára pedig, a már említett módon, háromhavonta szerveznek prevenciós programokat a bibliotékában.

V.A.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.