Háttérbe szorultak a nyomtatott könyvek? – A könyvtárosok szerint épp ellenkezőleg

facebook megosztás

Nem szorította háttérbe az internet a hagyományos könyvek világát a megkérdezett kanizsai könyvtárosok szerint. Bognár Csilla azt is kiemelte, az utóbbi időben megnőtt a gyerekkönyvek iránt érdeklődők száma, sokan pedig családdal együtt látogatnak el a bibliotékába.

A világjárvány a könyvtár forgalmára is rányomta a bélyegét, ami Benke Dániel szerint csak az utóbbi időben kezdett visszatérni a korábbi szintre. A könyvtáros úgy látja, az iskolai csoportok hiánya érződött leginkább, azonban már ismét lehetőségük van gyerekek számára programokat szervezni. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy a fiatalabb generációk minél korábban megkedveljék az olvasást.

–  Ahogy nőnek föl a generációk, azért az tapasztalható, hogy mindig van egyfajta lemorzsolódás, de ez mindig is így volt. Akiket annyira nem érintett meg, azok lehet, hogy egy időre el is tűnnek a könyvtárból, de ez nem jelenti azt, hogy fiatal felnőttként nem jelennek meg újra a könyvtárban, hiszen volt egy alapja már az ő olvasmányélményeiknek – mondta el Benke Dániel, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa. 

könyv

A középiskolások körében a bűnügyi regények, valamint a sci-fi és a fantasy a legkeresettebbek, de a magyar szerzők felé is egyre nagyobb az érdeklődés. Bognár Csilla azt tapasztalja, hogy a klasszikus irodalom az, ami kissé háttérbe szorult.

– A nyugdíjasok körében azt vesszük észre, hogy nagyon népszerű. Az utóbbi időben talán az a tapasztalat, hogy a családok is megjelennek a könyvtárban, sőt szombatonként is megjelennek. A gyerekekkel együtt ugyanúgy beiratkoznak a felnőttek, tehát a szülők is a kezükbe veszik a könyvet. Szerintem ennek teret adunk azzal is, hogy megpróbálunk olyan programokat szervezni a könyvtárba, ami népszerűsíti az olvasást – fogalmazott Bognár Csilla, a Halis István Városi Könyvtár csoportvezetője. 

Az olvasás Bognár Csilla szerint elsősorban a kikapcsolódást szolgálja, azonban korosztálytól függetlenül, tanulás céljából is sokan érkeznek a bibliotékába.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.