A víz világnapján versengtek az iskolások

facebook megosztás

Mintegy 120 iskoláskorú gyerek vett részt a víz világnapja alkalmából rendezett vetélkedőn a ma délelőtti és kora délutáni órákban. A megmérettetést a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ, a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ és a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület közösen szervezte.  

Tavaly első alkalommal írták ki az iskolák közötti vándorkupát, amelyre idén 12 csapat nevezett. Az érdeklődésre jellemző, hogy a jelentkezési helyek több mint egy héttel az esemény előtt beteltek. A résztvevők reggel 8-kor az Erzsébet téren gyülekeztek, minden iskolás gárdának 13 állomást kellett teljesítenie. A különböző etapok között szerepelt a városi uszoda, a HSMK és a Mező Ferenc Gimnázium is, így a gyerekeknek mintegy 10 kilométeres távot kellett bejárniuk a túra teljesítéséhez. 

víz

- A Sétakertben a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesületnek a feladata az idén egy feladat lesz, de az nagyon nehéz és nagy koncentrációt igényel. A tűzoltóság biztos, hogy nagyon népszerű lesz. A MOHOSZ minden évben nagyon népszerű, a Nova-Kúria biztosan és a Vécseyben a kísérletfeladatok biztos, hogy népszerűek lesznek. Minden vízzel kapcsolatos tudásukra szüksége lesz a gyerekeknek, ahhoz, hogy sikeresen helytálljanak – fogalmazott Szabó Eszter, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke. 

A szervezők ügyeltek arra, hogy elkerüljék a torlódásokat, így minden csapat más útvonaltervet kapott kézhez a reggeli eligazításon. A PEN-en felállított állomáson az ügyesség játszotta a főszerepet, míg a MOHOSZ Ady utcai standjánál célba dobtak és kvízt töltöttek ki a versenyzők. A felsős diákok örömmel vettek részt a kihívásban. 

-  Önmagában nagyon szeretem a biológiát és a versenyekre is sokat szoktam járni. Itt ráadásul a barátokkal is lehetünk, bejárhatjuk a várost és olyan helyekre is mehetünk, ahol lehet, hogy még nem voltunk – tudtuk meg Szabó Bence Andrástól, a Piarista Iskola tanulójától. 

víz

A vándorkupát és a környezettudatos iskola címet egy éve a kiskanizsaiak nyerték el, akik idén ismét neveztek, de több környékbeli településről is érkeztek versenyzők. Gerencsérné Berta Renáta, a PEN főigazgató-helyettese úgy látja, a környezettudatosság egyre inkább beépül a fiatalok gondolkodásába. 

- Már nagyon sok befektetett energia van, mind a pedagógusok, mind az egyéb tehetséggondozó disszeminációs tevékenységeink révén. Úgyhogy egyre inkább azt látjuk a diákokon, hogy már környezettudatosabban gondolkoznak és cselekednek. Ez részben meglátszik a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban is és talán most már eljutottunk arra a szintre, hogy a vízzel kapcsolatban is annyi tudást adtunk át és annyi tudás van már körülöttünk, hogy a gyerekek a csapot elzárják, vagy nem folyóvízzel oldják meg azokat a dolgokat, amiket úgy tettek – mondta Gerencsérné Berta Renáta, a PEN Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ főigazgató-helyettese.

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Végeredmény:

1. helyezett: Dr Mező Ferenc Gimnázium és SZKI

2. helyezett: Kiskanizsai Általános Iskola

3. helyezett: Hevesi Sándor Általános Iskola

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.