Télen felértékelődik a táplálkozás és a testmozgás fontossága

facebook megosztás

Télen is kiemelten fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A megkérdezett dietetikus szerint ebben az időszakban több zsíros ételt és kevesebb gyümölcsöt fogyasztanak az emberek, de a rendszeres és változatos étkezés ilyenkor is elengedhetetlen az egészség megőrzése érdekében.

Napi öt étkezés, rendszeresség, vitaminbevitel és folyadékfogyasztás. Csak néhány tényező, amire a téli időszakban nagyobb figyelmet kell fordítani. Márfi Kinga dietetikus elmondta, az év első hónapjaiban sokan szeretnének életmódot váltani és tudatosabban táplálkozni. Hozzátette, ilyenkor a C- és a D-vitamin pótlása is ajánlott.

– Télen javarészt egy kicsit testesebb ételeket veszünk magunkhoz, zsírosabb húsokat, zsírosabb ételeket. Kevesebb a zöldség-, gyümölcskínálat, valamint nem olyan vitamin-összetételben vannak, mint mondjuk nyáron, ezért törekedni kell, hogy a szezonális gyümölcsök és zöldségek mindenképp legyenek a terítéken napi többször. A befőtteket, amiket elraktunk, esetleg a lefagyasztott gyümölcsöket ilyenkor vegyük elő a fagyasztóból – fogalmazott Márfi Kinga. 

edzés

A téli hónapokban a mozgásszegény életmód egyik oka a hidegebb időjárás, de a rövidebb nappalok is közrejátszanak a kialakulásában. Virovecz Lilla szerint vannak, akik az újévi fogadalmuk miatt keresik fel a konditermeket, míg mások hosszabb kihagyás után térnének vissza az edzéshez.

– Nem szükséges az, hogy mindenféleképpen teremben mozogjunk egyébként így télen sem. Fel lehet öltözni és lehet akár sétálni, akár kinti mozgásforma közben is – ha elmegyünk túrázni – beleviszünk különböző guggolásokat, kitöréseket vagy akár mászásokat, kúszásokat – mondta el Virovecz Lilla személyi edző. 

A személyi edző szerint akár kezdőként, akár újrakezdőként fordul hozzá valaki, kulcsfontosságú az elszántság és a kitartás.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.