Odakint most szörnyek járnak?

facebook megosztás

Óvatos becslés szerint is minimum 50 ezren voltak a Hősök terén azon a tüntetésen, amit Pottyondy Edina vezetésével, youtuberek hirdettek meg. A kegyelmi ügy hullámaival mi is foglalkoztunk. Varga Judit és Novák Katalin lemondása óta Balog Zoltán református püspök is távozott a zsinati elnöki pozíciójából. Ahogy Horváth Jácint az eset kapcsán fogalmazott: ez még mindig csak a minimum, itt nem állhat meg az ellenzék.

pedofil

A 2016-os ügyet részletesen elsőként az RTL Házon kívül című műsora tárta fel. Nekik két érintett arccal és névvel adott interjút, ami aztán segítette a nyomozást. Összesen 17 áldozatról tudott a rendőrség. A később elítélt V. János, aki a gyerekotthon igazgatója, Bicske díszpolgára és a Bárczy-díj birtokosa is volt, a gondozására bízott fiúkat orális szexre kényszerítette. Helyettese, K. Endre azért kapott három év négy hónap börtönbüntetést, mert megpróbálta rávenni a gyerekeket, hogy vonják vissza a feljelentéseiket. Ezt ő harmadfokon is megtámadta, így derült ki, hogy közben Novák Katalin a pápalátogatást kihasználva elnöki kegyelmet adott neki, amit az akkori igazságügyi miniszternek is szignóznia kellett. Utóbbit február másodikán a 444 írta meg elsőként. A Kanizsa Médiaháznak február 8-án adott interjút Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese, a DK politikusa. Ő akkor egyértelműen úgy fogalmazott: Meg kell tenni mindent azért, hogy ez az ügy a felszínen maradjon, hogy a pedofilsimogató Novák Katalin ne tölthesse be a posztját, hiszen méltatlanná vált a köztársasági elnöki posztra. Számára is a legjobb lenne, ha lemondana, s ez által távozna a közéletből. De nemcsak ő, hanem Varga Judit, egykori igazságügyi miniszter is – mondta.

Ez az interjú után másfél nappal meg is történt. Ezt követően úgy tűnt, a teljes ellenzék közvetlen államfőválasztást követel, azóta viszont a DK nem reagált a Jobbik-Konzervatívok rendkívüli ülést összehívó kísérletére. A jobboldali párt az alaptörvényt módosítaná, és a köztársaságielnök-jelöltek közvetlen megmérettetésére tettek javaslatot. A kezdeményezés kapcsán aláírásgyűjtést is indított a párt, erről Berta Krisztián, az ÉVE képviselője, a párt választókerületi elnöke nyilatkozott nekünk. – Én, mint Berta Krisztián, nem mint a Jobbik-Konzervatívok tagja, Róna Péter közgazdász, professzort jelölném, de ő már nem lehet, hiszen ő az EP-listavezetőnk. Ő egy közös pont ebben az ügyben, hiszen ő volt Novák Katalin ellenfele, közös ellenzéki államfőjelöltként. S azt bizton állíthatom, hogy ha akkor a fideszes többség Róna Péter mellett teszi le a voksát, akkor most nincs ez a pedofil botrány sem, hiszen professzor úr nem adott volna kegyelmet. Fontos leszögezni és erre a Partizán Magyar Péterrel készült interjúja is ráerősített, hogy a Fideszen belül nincs olyan döntés, ami Orbán Viktoron ne menne át. S valószínűleg így volt ez ebben a pedofil botrányban is. Az, hogy kinek a kezdeményezésére történt, hogy mentsék fel ezt az „állatot”, azt nem tudjuk, nem tudhatjuk, de lehetséges, hogy erre is fény derül a napokban. S azért emlékezhetünk még a kanizsai szálakra is, Varga Judit esetében, egyrészt, hogy nagy dirrel-durral pózoltak vele a szomszéd épületben, s volt a Schadl-Völner–ügynek bőven kanizsai szála, hiszen feltűnt egy CS.P. monogram – fogalmazott Berta Krisztián.

Az, hogy ki kezdeményezte a felmentést, 20 nappal az ügy kirobbanása után sem világos. Ami viszont tény, hiszen ezt Balog Zoltán elismerte, hogy ő támogatta a döntést. A korábbi kultuszminiszter teljes politikai kivonulása azonban – még – nem történt meg. Sőt, ahogy arról az Index írt, Balog Zoltán püspök titkos szavazás útján bizalmat kapott a Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó testületének 86 százalékától, így nem mondott le tisztségéről, és maradt pozíciójában. Steinbach József az idézett cikk szerint így fogalmazott: „ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, legyen jó a mostani nehezebb időkben is”. Steinbach egyébként többször volt a helyi reformátusoknál futó Kanizsai Esték vendége. Végül Balog csak a lelkészi elnöki tisztségéről mondott le az ügy hatására.

Az eset kapcsán Odakint most szörnyek járnak címmel hirdettek civilek, pártok nélküli tüntetést. A végeredmény: minimum 50 ezer résztvevő, bár a fő szervező ezt magasabbra teszi. „Nem 50 ezren voltunk, hanem legalább 150 ezren. És erre is azt mondják, hogy egy konzervatív becslés. Az áldozatoknak jelen állás szerint 66 millió forintot gyűjtöttünk. A helyszínen 17 millió forintot, utalással 49 millió érkezett. Az így felajánlott adományokból az Utcáról Lakásba Egyesület nem csak lakhatásban nyújt segítséget, hanem a társadalomba való visszailleszkedésben is. Talán valamit, valami nagyon kicsit jóvá teszünk abból az irtózatból, ami ezekkel az emberekkel történt, és ami ronccsá tette őket.” – írta Pottyondy Edina a közösségi oldalán.

Azzal Horváth Jácint is egyetért, hogy a kormánypárt oldalán óriási vihart kavart ez az ügy. Mint mondta, meg kellene értenie a kormánynak, hogy sok ezer ember ment ki azért pénteken a tüntetésre, hogy tisztességes gyermekvédelmi rendszer legyen az országban, ne csak a mostani marketingfogások. Horváth szerint hiányzik az azonnali beavatkozás lehetősége. – Folyamatosan csak álintézkedéseket hajt végre a kormány. A lemondások is azok, különösen, hogy Balog Zoltán csak félig mondott le. Ez nem végleges megoldás, nem vagyunk a célunknál. Balog Zoltán bevallotta, hogy egyetértett ezzel a kegyelemmel, mégsem kért bocsánatot a gyerekektől. Így azt hiszem, neki is le kell mondania, hiszen a református egyházra sem vet ez jó fényt. Ez a kommunikáció és viselkedés nem tartható tovább Balog Zoltán részéről, így nem állunk meg itt. Az ő távozása után pedig addig megyünk, amíg a kormány végre elkezd valós reformokat hozni a gyermekvédelem területén – szögezte le Horváth Jácint.

MIKÓ-BARÁTH György

fotók: Partizán YouTube

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. február 21-ei számában)

Odakint most szörnyek járnak?

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.