Elismert gyermekkönyvíró és grafikus vendégeskedett a városi könyvtárban

facebook megosztás

Gyermekeknek tartottak író-olvasótalálkozót kedden délután a Halis István Városi Könyvtárban. Az eseményen az elismert meseíró, Bosnyák Viktória és alkotótársa Dudás Győző vettek részt.

Több évtizede alkot ifjúsági regényíróként, műfordítóként és meseíróként Bosnyák Viktória, akinek eddig több mint 50 műve jelent meg. Az alkotó úgy látja, azoknak a gyerekeknek, akik a pandémia alatt voltak óvodások nehezebben tudnak hosszabb ideig koncentrálni az érdeklődésük ellenére, mint a néhány évvel idősebb társaik, így az író-olvasótalálkozókat is igyekszik interaktívvá tenni. Az alkotó a köteteiben a tanításra törekszik.

könyv

- Valójában több dolog adja a kezembe az alapanyagot. Egyrészt a pedagógusokkal tartom a kapcsolatot, tudom, hogy mi az, amit nehéz megtanítaniuk. Így készült például a Tikk-takk című könyvünk Győzővel, ami az óra értelmezését tanítja meg mesével, matematikai módszerekkel és képregénnyel gyakoroltatva. Ez talán most a legnagyobb büszkeségünk – mondta el Bosnyák Viktória.

Az író és Dudás Győző évek óta együtt dolgoznak, közös munkájuk egy ABC-t tanító könyvsorozat megalkotásával kezdődött. Az illusztrációkhoz Bosnyák Viktória elmondja az ötleteit, alkotótársa pedig azokat igyekszik elkészíteni. A grafikus szerint a képekkel történő mesélés iránti vágy hosszú ideje jelen van az aktuálisan legfiatalabb generációk életében.

író-olvasó

- Az én generációm is vizuális típus volt, én magam is szerettem a képeket, a rajzokat, a rajzfilmet, a könyvekben az illusztrációt. Ilyen módon én sok különbséget nem látok. Maximum akkor nem volt számítógép, nem volt mobiltelefon, de a képek ugyanúgy borzasztó fontosak voltak nekünk. Szerintem ott nem történt változás, most is nagyon fontos a rajz és az illusztráció - tudtuk meg Dudás Győző grafikustól. 

Az író-olvasótalálkozón két nagykanizsai általános iskolás osztály vett részt.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.