A magyar történelem egy megrendítő fejezetéről szóló könyvet mutattak be a könyvtárban

facebook megosztás

Bemutatták Szebenyi István Elnémított sorsok című kötetét a Halis István Városi Könyvtárban. A könyv a II. világháború utolsó hónapjaiban a Vértesben harcoló katonák tragikus életét eleveníti fel a szocializmus éveiben.

A Magyar Királyi 1. Huszárhadosztály 1944 decembere és ’45 március 16-a között folytatott harcokat a szovjetek ellen a Vértes hegységben. Szebenyi István évek óta kutatja az ő történetüket, több könyvet is kiadott egyesületével rendbe tette a katonák sírjait, valamint túraútvonalakat hozott létre az események egykori helyszínén. A világháborút követően a harcokban részvevőkre valóságos kálvária várt, többségüket Recskre vagy a Szovjetunióba hurcolták kényszermunkatáborokba, de a börtönbüntetés és a kivégzések sem voltak ritkák az ő esetükben. Ezekről az eseményekről 1990 előtt nem lehetett beszélni, így az Elnémított sorsok a katonáknak is egyfajta emlékállítás.

elnémított

- Most már szabadon kutatható legalább, tehát ennyi megtörtént, hogy a Nemzetbiztonsági Levéltárba be lehet tekinteni, bizonyos anyagokat ki lehet kérni és nyilvánosan is vannak kint. Én azt gondolom, hogy kellő figyelmet ettől függetlenül a mai napig nem kap ez a téma. Nem nevezzük meg a bűnösöket, nem foglalkozunk a bűnösök leszármazottaival, akik ebből gazdagodtak meg, de ebben a könyvben őket is megnevezzük. Szeretnénk, ha nem lenne tabula rasa, eltelt annyi idő, hogy nézzenek szembe ők is a múltjukkal – fogalmazott Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke. 

A kötet a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg. A vállalkozás célja, hogy dokumentálja a magyarországi háborús történéseket, egyúttal az emlékezetpolitika is fontos szerepet kap az általuk kiadott művekben

elnémított

- Szebenyi úr ezzel a könyvével gyakorlatilag egy forradalmi témát vett elő, hiszen az elmúlt időszakban szégyenlősen nyúltak ahhoz a témához, hogy milyen is volt a ’45 utáni helyzet. Ahhoz, hogy milyen felelőssége van a bíróknak, ügyészeknek, akár a rendszer későbbi alakításában, azoknak az embereknek, akiknek a neve ebben a könyvben megjelenik. Az Elnémított sorsok valóban erről szól – mondta Tatár József, a Szülőföld Kiadó munkatársa. 

Szebenyi István a kötetbemutatón elmondta, jellemző az elnyomástól való félelemre, hogy sokan még a mai napig nem mernek beszélni felmenőik történetéről, nehogy probléma legyen az elmondott információkból.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.