Vadgázolás: törik az autó és még a vadért is a sofőr fizet

facebook megosztás

Csak akkor nem az autós lesz a hibás egy vadgázolásnál, ha a vaddisznó repül az úton, a szarvas pedig úszik – fogalmazott Bencze János. A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője ma tartott sajtótájékoztatót a vadászati törvény változásával kapcsolatban Nagykanizsán. A már júliustól élő szabályzat szerinte kizárólag a fideszes úri vadászokat védi, ahelyett, hogy a vadgazdálkodóknak és az autós társadalomnak nyújtana segítséget.              

Már októberben jelezte az új törvény túlzott szigorát az ALD lízingszolgáltató, hiszen a vadásztársaságok ezentúl csak akkor kötelezhetők kártérítésre, ha az autós minden kétséget kizáróan bizonyítani tudja, hogy a baleset előtt a vadat űzték, lőtték vagy hajtották. Ezt pedig szinte lehetetlen megtenni Bencze János szerint. A politikus 20 éve gazdálkodik és méhészkedik, így szívügyének tekinti a kérdést. A Jobbik-Konzervatívok most egy módosítási csomagon dolgozik, hiszen a párt úgy látja, a kormány ledobott magáról minden felelősséget az új törvénnyel.

– Kimondottan öreg autókat használnak az emberek. S ezt nem azért teszik, mert veteránozni akarnak, hanem azért, mert nincsen pénzük. Egy vidéki, kistelepülési család is nagyon nehezen szedi össze egy normális használt autóra a pénzt. S ha például kiugrik eléje egy 3 mázsás szarvas, s összetöri ezt az autót, akkor egyszer oda az autó és az összekuporgatott pénzük, s ha még beperlik őket károkozásért, akkor fizethetik a vadnak az árát, ami egy trófeás vadnál elérheti az ötmillió forintot is – fogalmazott Bencze János, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője.

Zala, Somogy és Vas vármegye szinte minden évben felkerül a vadkár által leginkább érintett területek dobogójára, így Berta Krisztián úgy látja, ismét egy olyan törvényt hozott a kormány, ami hátrányosan érintheti a régiónkban élőket.

vad

– Megszokhattuk már az elmúlt 13 évben a fideszes kormánytól, hogy folyamatosan sanyargatja a magyarokat, a magyar társadalmat. S az autós társadalom sem kivétel ez alól.  Mi ezt nem gondoljuk jó lépésnek, a Jobbik-Konzervatívok. Ezért küldünk be Bencze János országgyűlési képviselővel módosító javaslatot, hogy nem az autós a hibás. S Kanizsán sem az autós a hibás, én is rengeteget közlekedem autóval, városon belül és városon kívül, fővárosba és egyéb helyekre. S rengeteg vaddal találkozom – mondta Berta Krisztián, a Jobbik-Konzervatívok választókerületi elnöke. 

Július egytől már akkor is az autósnak kell vállalnia a felelősséget, ha nincs kirakva az érintett útszakaszra a vadveszélyre figyelmeztető tábla. Bencze János ma stúdiónk vendége volt, a politikus Kibeszélő című műsorunkban részletesen is bemutatta a törvénymódosítási javaslatát. Ezt szerdán láthatják nézőik, de Youtube-csatornánkon is megtekinthetik az adást.

 

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.