Mit kezdjünk a rengeteg falevéllel?

facebook megosztás

Az őszi avar eltüntetése nemcsak a kert rendezettségét szolgálja, hanem lehetőséget nyújt arra is, hogy a kerti hulladékot értékes erőforrássá alakítsuk. Az alábbiakban néhány gyakorlati tanácsot adunk az avar hasznosítására.

Az őszi avarral kapcsolatban több lehetőséged is van.

Komposztálás

Az avar tökéletes alapanyag például a komposztra. Segít létrehozni egy tápanyagban gazdag humuszt, amit később a kertben talajjavítóként használhatsz. A komposztálás remek módja a kerti hulladék újrahasznosításának is, de fontos tudni, hogy nem minden növényi maradvány alkalmas erre.

Ne tedd ezeket a komposztba:

  1. A betegségben vagy gombában szenvedő növények továbbadhatják a kórokozókat a komposzthoz, károsítva a kert többi részét.
  2. Bizonyos gyomnövények, mint a parlagfű, magvaikkal együtt terjedhetnek a komposztált talajon keresztül.
  3. Néhány növény, például a csattanó maszlag vagy az aranyvessző, mérgező anyagokat tartalmazhat, ami ártalmas lehet a kert többi részére.

Mehet a komposztba:

  1. Az őszi avar és lehullott levelek kiválóak komposztálásra.
  2. A frissen vágott fű jó komposztanyag, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok egyszerre, mivel ez megnehezíti a levegőzést.
  3. Kerti hulladék, mint például hervadó virágok vagy zöldségmaradványok.

Hogyan komposztáljak?

Találj egy árnyékos, de mégis jól szellőző helyet a kertben a komposzthoz. Váltakoztass zöld és barna anyagokat. A „zöld” anyagok nitrogénben gazdagok (pl. fűnyesedék, konyhai maradványok), míg a „barna” anyagok szént tartalmaznak (pl. száraz levelek, ágak). Rendszeresen keverd át a komposztot a levegőzés érdekében. A komposzt legyen nedves, de nem vizes. Szárazság esetén öntözd meg.

A komposztálás nemcsak a kerti hulladék hatékony újrahasznosítása, hanem gazdag tápanyagforrást is biztosít a kert számára.

 

Mulcsként való felhasználás

Terítsd szét az avart a növények alá. Ez segít megőrizni a talaj nedvességét, védi a gyökereket a hidegtől, és ahogy lebomlik, tápanyagokat juttat a talajba.

Bizonyos növények, például a betegségben vagy gombában szenvedő növények, a gyomnövények, és a mérgező növények, mint például a csattanó maszlag, nem ajánlottak a mulcsként való felhasználásra, mivel továbbterjeszthetik a kórokozókat vagy a gyomnövények magvait.

Az avar és az őszi lehullott levelek viszont kiválóak mulcsolásra. A mulcsolás során egyenletesen terítsük szét az avart a növények tövére, ezzel segítve a talaj nedvességtartalmának megőrzését és védelmet nyújtva a gyökereknek a hideg ellen.

 

Vadon élő állatok számára

Ha van helyed, hagyj egy kis kupac avar levelet a kert egy távolabbi sarkában, ami menedéket nyújthat a kisállatoknak, például a sünöknek. Az őszi avar összegyűjtésekor is fontos figyelni a kertben élő vadállatokra. Ezek az állatok gyakran az avar alatt keresnek menedéket vagy már téli álmot alszanak.

Íme néhány tipp, hogy hogyan gyűjtsd össze az avart anélkül, hogy kárt tennél a kertben élő állatokban:

  • Söprés közben gyengéden emeld fel az avarréteget, hogy ellenőrizd, nincs-e alatta állat.
  • Tartsd szem előtt, hogy sünök és más kisemlősök az avarban alszanak téli álmot, ne zavard meg őket.
  • Ne halmozd az avart hatalmas kupacokba, hanem fokozatosan, kis adagokban távolítsd el, főleg

kis mennyiségekben rakd a zöldhulladékos nejlonzsákokba, hogy a kis állatok számára időt hagyj a menekülésre.

 

A teljes hír itt olvasható.

 

likebalaton.hu

(Borítókép: femina.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.