Korszerűsítik az újvárfalvai Noszlopy-kúriát

facebook megosztás

Korszerűsítik Somogy egyetlen 1848-49-es emlékhelyét, az újvárfalvai Noszlopy-kúriát 2025 végére - tájékoztatta a Somogy Vármegyei Önkormányzat kedden az MTI-t.

Azt írták: a községi és a vármegyei önkormányzat által elnyert mintegy 51 millió forintos európai uniós pályázati támogatásnak köszönhetően a kúria területén rendezvények megtartására alkalmas, mosdókat is magába foglaló fedett fogadótér épül, melyet térköves út köt össze a főépülettel.

A turisztikai célú beruházás része mozgáskorlátozott parkolóhely kialakítása, továbbá interaktív táblák beszerzése a Somogy a reformkorban és az 1848-49-es szabadságharc idején című állandó kiállításhoz - tették hozzá.

A vármegyei önkormányzat utalt rá, hogy a kúria Noszlopy Gáspárnak (1820-1853), Somogy vármegye egykori szolgabírájának, később - Kossuth Lajos megbízásából - Dél-Dunántúl kormánybiztosának a szülőháza.
Noszlopy volt az, akinek vezetésével a szabadságharc kezdetén sikerült "megtisztítani" Somogyot a császáriaktól.

A honvédtiszt a vármegye felszabadítása után megszervezte a Dunántúl védelmét, a világosi fegyverletételt követően három év bujkálás után elfogták, bebörtönözték, de sikerült megszöknie. Kecskemét közelében gerillacsapatot szervezett, majd ismét elfogták és több társával együtt kivégezték.

MTI

(Borítókép: hevesiz53.blogspot.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.