Hagyományőrző bormustra Cserfőn

facebook megosztás

Mártonnapi újbormustrát rendeztek a Cserfő-hegyen. Az immáron tizedik alkalommal megrendezett, már hagyományosnak számító eseményen idén is több tucatnyian vettek részt, és kóstolták meg az idei termést.

Egy évtizeddel ezelőtt a szervezők célja az volt, hogy a borkultúrával megismertessék az érdeklődőket. Munkájuknak köszönhetően évről-évre egyre többen jelentkeztek az újbormustrára. Az idei évben is számos látogató érkezett leginkább a Cserfő-hegyről, de a városból és a környékbéli hegyekről is többen jöttek el. Az esős idő sem tartotta vissza az érdeklődőket, akik több tucatnyian érkeztek az Antal Pincéhez. A tulajdonos szerint az idei évüket alaposan befolyásolta a hektikus időjárás, így nem tudtak annyi bort termelni, mint korábban.

- Ha a minőségről beszélünk, akkor ami lett szőlő, az jó lesz, minőségi lesz. Viszont az időjárás elvitte a nagyobb részét, ez azt jelenti, hogy 80-90 százalékát, fekete rothadással, peronoszpórával, lisztharmattal. A sok eső az nekünk nem kedvezett, úgyhogy ebben az évben összehúzzuk a nadrágszíjat – fogalmazott Nagy Lajos, az Antal Pince tulajdonosa.

bor

Az ilyen események lényege a szakemberek közti tapasztalatcsere is. Ábrahám János is kénytelen volt szembenézni a problémákkal, és bár úgy fogalmazott „jó bort csak minőségi szőlőből lehet készíteni”, így is elégedett volt a termés minőségével. A borász széles választékkal készült a résztvevőknek.

- Az Irsai az a fajta bor, amivel könnyen meg lehet szerettetni a kevésbé borkedvelő embereket, illetve azokat, akik kevésbé találkoznak vele. Egy nagyon illatos, parfümös illattal találkoznak az Irsaiban, illetve kortyolnak bele. Saját termesztésű olaszrizlingem van a pincében. Idei szűztermés első szüret volt szürkebarátban és vásároltam kékszőlőt is, mert ritkábban kipróbálom magam a vörösborkészítésben. Én elégedett vagyok ezzel a minőséggel - mondta Ábrahám János borász.

Az idei újbormustrán öt pincét jártak végig a látogatók Cserfőn, a borászok egy kvízzel készültek a látogatóknak, amely során valamennyi állomáson idei borral gazdagodhattak. Az eseményről bővebb összeállítást láthatnak A mi portánk című magazinunkban a Híradó után.

bor

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.