Neumann-hét a Batthyányban

facebook megosztás

A jeles évforduló alkalmából számos programot szervezett idén a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. A sorozat egyik eleme egy vándorkiállítás, amelyet az ország számos közoktatási intézményében megtekinthetnek a diákok. A tablókon igyekeznek friss és a fiatalokhoz szóló nyelvezettel megszólítani az érdeklődőket és bemutatni Neumann életét. Képes Gábor, a tárlat kurátora szerint az egykori tudós nemcsak a kvantummechanika, a játékelmélet és az informatika területén alkotott maradandót, hanem publikációiban ma is aktuális gondolatokat fogalmazott meg.  

- 1955-ben írt egy cikket „Túléljük-e technikát?” címmel. Azt gondolom, hogy a mai világban, amikor a fiatalok egy része klímaszorongó, fél az ökológiai válságtól, mesterséges intelligenciától vagy intenzíven érdeklődik iránta, ekkor fontos egy olyan tudós, aki már az ’50-es években ezekkel a témákkal foglalkozott. Előre mutatóan foglalkozott velük és leírta azokat az emberi tulajdonságokat, kvalitásokat, amelyek máig egy útravalót jelentenek és kellenek a túléléshez - mondta Képes Gábor kiállításrendező.

A héten megtekinthető kiállítást Erdősné Németh Ágnes közreműködésével mutatják be a Batthyány Lajos Gimnáziumban. Györek László, az intézmény igazgatója hangsúlyozta, mindig igyekeztek élen járni a tehetséggondozásban, ráadásul a tanulóknak is identitásformáló és gondolatébresztő lehet, ha részletesen megismerik Neumann János életét.

- A tehetségeknek, amik nálunk megjelennek, ki kell bontakozni és a kibontakozáshoz inspirációk kellenek. Neumann jó inspiráció, de jó inspiráció minden olyan mester, aki a tanítványaival mesterként foglalkozik, próbálja őket felkészíteni egyrészt a tudományos munkára, másrészt az élet megpróbáltatásaira is – hangsúlyozta az intézmény igazgatója.

A héten összesen nyolc Neumann-tematikájú előadást rendeznek a BLG-ben. A prezentációkban a matematikus életútja mellett a csillagászat, a mesterséges intelligencia és a kvantummechanika is teret kap.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.