Kiállítás és együttműködési megállapodás

facebook megosztás

A kiállítás létrejöttének és az intézményen belül folyó kézműves munkának a motorja Tiszai Ferencné Kati néni, aki a beköltözése óta lelki segítséget nyújt az új lakóknak és másokat is ösztönzött arra: vegyék elő a tűt és a cérnát vagy a fonalat és a kötőtűt – árulta el Tóth-Bagó Mónika, a NESZI igazgatója.

- Teljesen véletlenül, a nyár elején láttam meg ezeket az oltárterítőket és neki az volt a kérése, mi lenne, ha meglepnénk az atyát és ezekkel az oltárterítőkkel lepnénk meg, illetve megtisztelnénk ezeket az istentiszteleteket. Sikerült szponzorokat találnom, meg tudtuk venni az alapanyagokat, és Kati néni csak gyártotta ezeket az oltárterítőket, kötényeket és mindazt, amit láthatunk – mondta az igazgató.

 

Az intézmény aktív látogatója Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzkutatója. Az együttműködés kétoldalú, hiszen az ismeretátadáson és az anyaggyűjtésen alapszik, így a jövőben még tovább fejlődhet.

- Ezt mindenképpen szeretnénk aktív tartalommal megtölteni, ennek első és nagyon szép alkalma volt a kiállításmegnyitó. Tervezünk a jövőben is programokat. A Thúry György Múzeum látogatóinak nagy része a szépkorúak, de vannak sajnos azok, akik nem tudnak eljönni a múzeumba, koruknál és egészségi állapotuknál fogva. Így ez nekünk nagyon fontos lépcső, hogy az idősekhez így is eljuttathatjuk a kiállításainkat. Tudományos, ismeretterjesztő előadásokkal is készülünk, hagyományőrző programokkal, kézműves foglalkozásokkal – hangsúlyozta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A megállapodás rendkívül hasznos a gondozottak számára – mondta Schauta Marcell, a Nagykanizsa-Surd-Zalakomár Szociális Társulás elnöke, aki szerint minden olyan lehetőséget meg kell ragadni, amivel színesebbé tehetik a lakók mindennapjait. 

- Az intézményünk lehetőségei korlátozottak, illetve az általunk gondozott személyeké is. Ezért keresni kell azokat a lehetőségeket, amivel színesebbé tehetjük a mindennapjaikat. Ez nem csak nekünk jó, az ellátottak mentális egészségét is szolgálja – emelte ki Schauta Marcell.

Az összefogásnak köszönhetően nem csupán a Teleki úti gondozóházban lesznek programok, hanem a klubokban és a tagintézményekben is. A ma megnyílt kiállítás látogatható, Tiszai Ferencné mellett Dörnyei Istvánné, Horváth Árpád Gyuláné és Bodnár Miklósné munkái láthatók a NESZI előterében.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.