Kapitális szarvasbikát lőttek Bajcsa közelében

facebook megosztás

Az idei bőgési szezon országszerte nehézkesen indul – ám az Erdészeti Dolgozók Vadásztársaságának van oka a bizakodásra. A gyönyörű trófeával rendelkező bikát egy cseh vendégvadász ejtette el.

A bőgési szezon beindulását a viszontagságos időjárás nehezíti, ami megváltoztatta a szarvasok viselkedését is – magyarázta Góber Zoltán, az Erdészeti Dolgozók Vadásztársaságának elnöke. A szarvasbőgés – mely egyben a vadásztársaságok főszezonjának számít – általában augusztus végétől indul, és tart majdnem szeptember végéig – környezeti tényezők hatásától függően. Az időjárás idén közbeszólt.

–Nagyrészt éjszaka aktívak, nagyon későn kezdenek, nagyon későn hagyják el a sűrűséget ebben a melegben. Reggel – mivel nagyon magas a nappali hőmérséklet, nagyon párásak a területeink. A ködben olyan rosszak a látási viszonyok, korán váltanak vissza a pihenőhelyekre, ezért szinte lehetetlen vadászni rájuk –árulta el Góber Zoltán, a Erdészeti Dolgozók Vadásztársasága elnöke.

Az elmondottak ellenére szerda reggelre egy kapitális szarvasbikát sikerült terítékre hozni, ami visszaigazolja, hogy a gazdálkodás előbb-utóbb meghozza az eredményét. A szarvasbikákat egyrészt az agancs tömege alapján minősítik, másrészt egy hatósági pontrendszer szerint.

–Ez a bika vélhetően a 230 pontos, úgynevezett kapitális minősítés határát át fogja lépni, ami azt jelenti, hogy a megyei trófeabírálatot követően országos bírálatra is fog kerülni ez a trófea – tette hozzá Góber Zoltán.

A szarvasállomány a társaság területén jelenleg jó kondícióban van, így mint azt Góber Zoltán elmondta: reményeik szerint az időjárás lehűlésével a bőgési szezon felerősödik, és teljesíteni tudják azt a kilövéshez kapcsolódó elvárást, amit a hatóság számukra előír, illetve ami a törvényi, jogszabályi keretek közt lehetséges.  

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.