Záróvizsgáztak az informatikusok a PEN-en

facebook megosztás

Zajlik a záróvizsgák időszaka a Pannon Egyetem Nagykanizsa- Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.Csütörtökön 17, az üzemmérnök-informatikus alapképzésben, illetve a mérnökinformatikus felsőoktatási szakképzésben tanuló hallgató járult vizsgabizottság elé. 

A mostani időszakban 43 végzős hallgató ad számot tudásáról a kanizsai kampuszon. Jaskó Szilárd a PEN Alkalmazott Informatikai Tanszék vezetője elmondta, a mai trendeket figyelembe véve, felfedezhető egyfajta eltolódás a gyakorlati és elméleti tudás között, és ez ebben a szakaszban is megjelenik.  

– Az üzemmérnök informatikus az egy újítás volt, amikor ez a szak létrejött, de azt gondolom, hogy ez nagyon sikeres. Ott minden tételnek egy A- B része van. Az A része egy gyakorlathoz közeli problémamegoldás, ami az adott témakörhöz kapcsolódik és a B rész az pedig, ennek a gyakorlati példának az elméleti megerősítése. A mérnökinformatikus alapszakunkon, ott pedig a klasszikus tételhúzós vizsgafeladatok vannak – nyilatkozta Jaskó Szilárd, a Pannon Egyetem Nagykanizsa egyetemi docense.

Máramarosi Zsolt kolléganőjével érkezett Budapestről a vizsgára, egy középiskolában dolgoznak. Számos pozitívumot hallottak a kanizsai kampuszról, ezért jelentkeztek a levelezős képzésre.

– Mi annak idején azért választottuk ezt, mert gyakorlatorientált tűnt. Mindenféleképpen hálózatokkal szerettünk volna foglalkozni, és itt elég sok hálózattal kapcsolatos gyakorlati ismeretet tudtunk megszerezni. Mi ezt a munkánk során, mint informatikusok  fogjuk ezt használni, informatikai üzemeltetők, egyébként tanítunk is iskolában  és még ott is fogjuk tudni alkalmazni – árulta el Máramarosi Zsolt.

Mihalecz Dóra munka mellet, levelezőn végezte el az iskolát, nagyon jó tapasztalatokat szerzett az elmúlt években.

– Igazából azért ezt a szakirányt választottam, mert mindig is reálbeállítottságú voltam, a matematika áll hozzám közelebb, és mondhatjuk, hogy az informatika azon belül is a programozás része, az inkább reálbeállítottságú. Számolgatni kell, logikus gondolkodást igényel, minden ilyen hasonló. Nagyon hamar meg is találtam benne magamat, könnyen megtudtam oldani viszonylag nehéz feladatokat, és így úgy érzem megtaláltam a helyem az informatikában – mondta el Mihalecz Dóra.

Arányaiban a férfiak többen jelentkeznek erre a szakirányra, de egy tévhit az, hogy ez egy férfi szakma- állítja Jaskó Sziálrd– akinek tapasztalatai szerint kiváló női informatikusok vannak, akik sokszor jobban megállták a helyüket ezen a pályán. 

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.