Környezetvédelmi programokkal várták a diákokat a Kőrösiben

facebook megosztás

A tanulók az Energiaügyi Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének közös rendezvénye során figyelemfelhívó előadást láthattak, de az iskola udvarán parkoló légszennyezettséget mérő autó munkájába is betekinthettek.  

Egy héten keresztül méri az Országos Meteorológiai Szolgálat speciális autója a légszennyezettséget a Kőrösi-iskolában. A szervezet célja, hogy évente több ezer gyerek figyelmét hívják fel a környezetvédelemre. A szakemberek a diákoknak is bemutatták a négykerekű labor műszereit működés közben, de számos információt közöltek velük a levegő tisztán tartásának fontosságáról.

– Múlt héten pénteken jöttünk, akkor állítottuk fel ezt az autót, innentől ez saját maga elketyeg. Igazából dolgunk nincsen, távolról nézzük az adatokat, vizsgáljuk, folyamatosan validáljuk, hogyha szükséges. Amennyiben bármiféle beavatkozásra szükség lenne, akkor le kell jönni a helyszínre, ellenőrizni kell a műszereket, akkor azt megtesszük –nyilatkozta Dézsi Viktor, az OMSZ, Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központjának osztályvezetője.

 Dézsi Viktor hozzátette, sikeresnek érzi a projektet, mivel sikerül felhívniuk a figyelmet egy egyre inkább sürgősen orvosolandó problémára. A diákok közül a felső tagozatosok nyerhettek betekintést a mérőautó működésébe.

– Az első órában körülbelül egy 20 percig voltunk egy olyan autónál, ami meg tudja mérni a levegőnek a nyomását, sebességét. Arról beszéltek, hogy itt milyen káros a levegő, és mennyire-mennyire jó – árulta el Kollár Botond az iskola tanulója. 

Molnár Gábor igazgató számára is fontos volt, hogy ökoiskolaként csatlakozzanak a Kölcsönkapott levegő programsorozathoz.

– A tanulók ezen kívül egy előadáson vesznek részt, melynek alkalmával információt kapnak a levegőszennyeződés okáról, hatásairól. Illetve arról, hogy hogyan tudják csökkenteni ezt. Lényeges még azzal kiegészítenem, hogy az Országos Meteorológiai Intézet kocsiján mért adatokat nemcsak a diákok tudják megnézni, hanem Kanizsa lakossága is a levegoszennyezes.met.hu címen – tájékoztatta stábunkat Molnár Gábor, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola igazgatója. 

Az OMSZ mérőautója ma fejezte be a munkát az iskola udvarán és hétfőtől már Gyöngyösön mérik a segítségével a levegő tisztaságát.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.