Magyar-szlovén üzletember-találkozó Lentiben

facebook megosztás

A közösségek közötti jó kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok biztosítják a békét, erősítik a kölcsönös megértést - jelentette ki a területfejlesztési miniszter Lentiben, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának (ZMKIK) a Muravidéki Gazdasági Kamarával közösen szervezett magyar-szlovén gazdaságfejlesztési fórumán és üzletember-találkozóján. 


Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (j3), Aleksander Jevsek szlovén fejlesztési és európai uniós kohéziós politikai miniszter (j2), valamint Máthé László Eduárd lendvai főkonzul (b), Pál Attila (Fidesz-KDNP), a Zala megyei közgyűlés elnöke (b2), Vigh László fideszes országgyűlési képviselő (b3) és Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZMKIK) elnöke (j) az iparkamara és a Muravidéki Gazdasági Kamara magyar-szlovén gazdaságfejlesztési fórumán és üzletember-találkozóján Lentiben 2022. november 17-én. MTI/Vasvári Tamás)

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy egy-egy szűkebb vagy tágabb gazdasági térség létrejötte könnyebbé, olcsóbbá és biztonságosabbá teszi a kereskedést, ami ösztönzi a gazdaság bővülését és növeli a jólétet.    

Arról is beszélt, hogy a határoknak nem szabad elválasztania a közösségeket, azok csak közigazgatási, adminisztratív egységeket jelölnek ki. Ezek a határok nem felétlenül esnek egybe a földrajzi vagy gazdasági térségekkel, és évtizedeken át lehetetlenné tették, hogy a határ menti városok érvényesülni tudjanak és vonzáskörzetükkel igazi gazdasági egységet tudjanak képezni - mondta a miniszter.    

Navracsics Tibor jelezte azt is, hogy a magyar-szlovén gazdasági együttműködésben nemcsak mindkét kormány és a helyi közösségek érdekeltek, de az egész Európa számára fontos. A rábavidéki szlovén és a muravidéki magyar közösségek gazdasági tevékenységét tovább erősítik a korábban kialakított együttműködések, amelyek a jövőben még hatékonyabbá is válhatnak.    

Aleksander Jevsek szlovén fejlesztési és európai uniós kohéziós politikai miniszter köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy a két ország közös projektjeivel, a jó gyakorlatok és a támogatások elérhetőségének bemutatásával új üzleti kapcsolatokat lehet kialakítani.     

A jelenlegi határon átnyúló programok ugyan nagyobb részt a nonprofit szervezeteknek, önkormányzatoknak kínálnak támogatást, de a vállalkozások is bekapcsolódhatnak konzorciumi formában. A következő támogatási időszakban a digitalizálás, az innováció, a zöld átmenet, az intelligens társadalom megvalósítása szerepel az Interreg programok kiemelt támogatási céljai között, ami a vállalkozások számára is új lehetőségeket kínálhat - tette hozzá a szlovén miniszter.

MTI

(Borítókép: iranymagyarorszag.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.