Nemcsak a készítőn, az időjáráson is múlik a bor minősége
Szőlőkondicionálásról tudhattak meg fontos információkat az érdeklődők pénteken a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A téli időszak a legalkalmasabb arra, hogy a környékbeli szőlősgazdák tanuljanak, ezért több egyesület és intézmény is szervez ismeretterjesztő programokat ezekben a hónapokban.
Évtizedes, sőt évszázados tapasztalaton alapul ma a kisparcellás szőlőművelés, ugyanakkor ahogy az előadó is fogalmazott: önmagunkon a legnehezebb változtatni. Vaszily Zsolt szőlészeti szaktanácsadó szerint, éppen ezért értékesek a kisebb körökben, klubokban tartott előadások.
– Minden szőlőtermesztő, borkészítő számára a saját bora az a saját gyermeke, amellyel szeret büszkélkedni. És apám szavaival élve, ha szép, egészséges szőlőt tud előállítani, abból csak jó bort lehet készíteni és elrontani lehet – mondta el stábunknak az előadást tartó szakértő.
A szőlő védelmében a borkészítők a sarkalatos problémákat már ismerik, a műveléssel, a metszéssel és a terheléssel így nem lehet probléma – mondta a szakember. Hozzátette: vannak azonban olyan dolgok, amelyekbe nincs beleszólásunk, ilyenek például az utóbbi 20 év időjárási anomáliái.
– Pont a szőlőnek, mint egy álló kultúrának ezek az évenként érkező negatív környezeti hatások komoly kihatással vannak a termésmennyiségre, és a must minőségére, majd pedig a borkészítés minőségére – részletezte az időjárás és a bor kapcsolatát Vaszily Zsolt.
Az egyetemek kutatóintézetei éppen ezért dolgoznak olyan megoldásokon, amelyek segítik a helyi szőlészetek, borászatok munkáját.
V.A.
(Borítókép: Kanizsa TV)