Elkezdődtek a záróvizsgák a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban

facebook megosztás

Elkezdődtek a záróvizsgák a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban. Három nap alatt mintegy 40 hallgató tesz államvizsgát az intézményben.

Kedden az informatikus, valamint a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók feleletei zajlottak. A számonkérés alatt a hallgatók és a vizsgabizottság tagjai is maszkot viselnek, és 10 főnél több személy nem tartózkodhat az előadóteremben. A pandémia alatti félévekhez képest, idén már volt arra lehetőség, hogy személyes jelenléttel tartsák meg a záróvizsgákat, amik az államvizsgából és a diplomadolgozat-védésből állnak.

– Ez sokkal személyesebb élőben, hiszen jobban tudjuk követni az ő előadásmódjukat, jobban tudunk kérdezni, rávilágítani a dolgokra, ami esetleg nem derült ki a prezentációjukban. Természetesen van egy, mondjuk úgy hogy a szaktudásukról számot adó rész, egy szóbeli felelet, ami pedig szintén a személyes platformokon könnyedebbé tudja tenni a kommunikációt – fogalmazott Kaszás Nikoletta, a PEN Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ főigazgatója.

Jaskó Szilárd, az alkalmazott informatikai tanszék vezetője elmondta, az informatika szakos diákok záródolgozatai komoly mérnöki teljesítményt tükröznek. A diákoknak a különböző elméleti összefüggések kapcsolatán kívül a gyakorlati hasznosulást is be kell mutatniuk.

– Vannak olyan szakjaink, jellemzően ez a mérnök-informatikus BSC, illetve az MSC, ahol már inkább a rendszerszintű összefüggéseket, az elméleti mélységeket próbáljuk a felszínre hozni a vizsga során. Vannak olyan szakjaink, amik a gyakorlathoz még közelebb állnak. Ott pedig konkrét, gyakorlatiasabb feladatokat kell megoldani, illetve azon keresztül kell elmagyarázni az elméletet – nyilatkozta Jaskó Szilárd, a PEN Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ tanszékvezetője.

Ma összesen 13 informatikát hallgató diák záróvizsgázott. Bertók Martin üzemmérnök informatikusnak tanult. A szakdolgozata témájaként az okosotthonrendszereket választotta.

– Ez a rendszer otthon, a lakásunkban a tetőtérnek a világítását vezérli, illetve kaputechnikát és a kültéri lámpákat és automatizációkat is hoztam létre. Például, ha sötétedés után nyitjuk a kaput a rendszeren keresztül, akkor a kültéri reflektorok felkapcsolnak – mesélte Bertók Martin.

A záróvizsgák pénteken folytatódnak, akkor a leendő vízügyi üzemeltetési mérnökök adnak számot tudásukról.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.