8 különleges gyümölcs, amiről még nem is hallottunk

facebook megosztás

Az egyik 35 kilogramm is lehet, a másik rendkívül kellemetlen szagú. Gyűjteményünkben helyet kapott az érdekes passió- és a sárkánygyümölcs is, valamint egy igazi furcsaság, a tüskés uborka.

Durián

A durián eredeti előfordulási területe Indonézia szigetvilága, arról lett nevezetes, hogy a gyümölcse egyesek számára visszataszító bűzű, míg másoknak kellemes illatú. A gyümölcs színe a zöldtől a sárgásbarnáig változik, számos különböző méretű és alakú tüske borítja. Készül belőle mártás, fűszer, jégkrém is, a durián fa részeit pedig a népi gyógyászatban alkalmazzák, láz és sárgaság ellen is nagyon hasznos. Hazájában az egyik legértékesebb gyümölcsnek számít, jelentős mennyiségű Omega3 zsírsavat és fehérjét tartalmaz.


Jákafa

A világ legnagyobb fán termő, Banglades nemzeti gyümölcsének méretei: akár 90 centisre is megnőhet, súlya pedig a 35 kilogrammot is elérheti. A gyümölcshús „rózsákra” szedhető, és ezekben a citromsárga rózsákban van a mag, ami rendkívül gazdag fehérjében és különböző ásványi anyagokban. 10-20 méter magas a fája, melyen évente akár 100-200 darab óriás gyümölcs is teremhet. A zöld, még nyers gyümölcs, textúrájának köszönhetően remekül helyettesíti a húsokat, íze leginkább a banán, az őszibarack, a mandarin és a mangó keverékére emlékeztet.


Sárkánygyümölcs

A pitaya, ritkábban használt nevein kaktuszgyümölcs vagy sárkánygyümölcs, akár 10 cm hosszú is lehet, és világszerte termesztik. Húsa fehér, vörös vagy lila; magja kisebb, illata semleges, íze frissítő és finoman savanykás, egy kicsit az egresére emlékeztet. Segíti az emésztést, de túlzott fogyasztása hasmenést okozhat. A magas vitamin- és ásványianyag-tartalom miatt elmondható a sárkánygyümölcsről, hogy immunerősítő.


Csirimojó

A gyümölcs Dél-Amerika északnyugati részén ősidőktől fogva ismert, krémalmának, fahéjalmának is nevezik. A magok eltávolítása után gyümölcssalátába is kiváló, de készíthető belőle fagylalt, zselé vagy más édesség is. Kolumbiában kifacsart levéből citrom hozzáadásával üdítőitalt készítenek. Erjesztéssel alkoholos italok is nyerhetők belőle.


Tüskés uborka

A növényt, amelyet az Egyesült Államok dél-keleti részén csupán gömbhal-gyümölcsnek becéznek, elsősorban a gyümölcséért termesztik, ami kinézetre hasonlít egy ovális alakú, tüskékkel borított sárgadinnyéhez. Kiválóan alkalmazható koktélok vagy turmixok alapanyagának, esetleg gyümölcssalátákba. Az íze elsősorban az uborka és cukkini, vagy a banán, uborka és citrom íz kombinációkhoz hasonlítható. A rostokban, fehérjékben és C-vitaminban gazdag héja egyaránt fogyasztható.


Maracuja

A trópusi maracuja, vagy passiógyümölcs termése sok apró magot tartalmaz, amelyek fogyaszthatók, de a héja ehetetlen. Az íze nagyon aromás, kicsit savanykás, és azért lehet ismerős, mert a legtöbb multivitaminos üdítőital tartalmazza gyümölcs vagy akár aroma formájában. C-vitamin tartalma számottevő, de tartalmaz még B1 és B2 vitamint is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, így növeli a szervezet ellenálló képességét.


Mirtuszdió

Dél-Amerikából származik a mirtuszdió, egy különleges és nagyon finom gyümölcs. A hamvaszöld, vékony héj alatt krémszínű gyümölcshúst találunk, amelynek állaga a kiviére emlékeztet, íze viszont zamatosabb, az ananász és a szamóca ízének keveréke, illata aromás.


Eperfa

A fehér faeper íze semlegesebb, egyszerűen édes, a fekete faeper sokkal aromásabb. Az eperfát a Dunántúlon szederfának is nevezik, mivel a termése valóban első ránézésre a szederére emlékeztet. Leginkább nyersen fogyasztják, de pálinkát is lehet belőle főzni. Gazdag fenolforrás, ezáltal jótékonyan hat a szívünkre. Befőttként vagy mélyhűtve tárolható, gyümölcslevek, mártás, lekvár, szörp, turmix, jégkrém készíthető mindkét változatból. A fehér eperfa termése pálinka és aszalványkészítésre, a fekete eperfáé gyümölcsborkészítésre is alkalmas.

A teljes cikkért és fotókért kattintson »

Forrás: termalfurdo.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.