Szürkeharcsák genetikai kutatása
Egyre népszerűbb a harcsa hazánkban. Bár még mindig a ponty vezeti a listát a halfogyasztás terén, sokan keresik a szálkamentes, fehér húsú halakat, így a szürkeharcsát is. A keszthelyi Georgikon Kar hallaborjában évek óta dolgoznak azon, hogy kifejlesszenek egy olyan termelési technológiát, amelynek köszönhetően Magyarország a harcsatenyésztés központja lehet. - Kilenc éve most már Bercsényi Miklós professzor úr kezdeményezésére és vezetésével a harcsával, lesőharcsával foglalkozunk. Szeretnénk elérni, hogy a magyar halászati, haltermelési ágazat előremutató módon fejlődjön, továbbá lehetőleg egy európai színvonalú és volumenű harcsatermelést tudjunk elérni - mondta Dr. Havasi Máté a Pannon Egyetem Georgikon Karának tudományos főmunkatársa.
A projektnek több pillére is van. Ilyen például a takarmányok és a különféle technológiai elemek fejlesztése, de folytatnak kutatásokat a halegészségügy terén is. Jelenleg a laborban egy genetikai szelekciós munka folyik, ami egészen egyedülálló, hiszen korábban még nem kísérleteztek sehol a szürkeharcsa nemesítésével. - Ez lényegében arról szól, hogy a, különböző vadpopulációból származó szülőpárok közül ki kell szűrjük azokat, ki kell szelektáljuk genetikai módszerekkel azokat, amelyeknek az utódai gyorsabban és nagyobbra nőnek. Ez a fajtanemesítés alapja lesz. Tehát lényegében ez a célja a kutatásunknak, egy módszertan fejlesztése, amivel ezek a szülők, szülőpárok kiszűrhetők - tette hozzá Dr. Szabolcsi Zoltán a Pannon Egyetem Georgikon Karának tudományos főmunkatársa.
A kutatás végső célja, hogy a hazai harcsatermelést a jövőben stabilabb alapokra helyezze. Ez azt jelenti, hogy ez a típusú hal nagyobb mennyiségben lesz elérhető a termelők számára is, így a fogyasztók könnyebben és várhatóan olcsóbban juthatnak hozzá ehhez a szálkamentes, fehér húsú halfajtához.