GasztroKanizsa: Joghurt, sajt, orda – reggelire és vacsorára

facebook megosztás

Ha ideje engedi, szívesen besegít édesanyjának a konyhában Schveiger Dominika. Legyen szó akár sütésről, vagy éppen sajtkészítésről. Nincs jobb a házi sajtnál, vallja egyöntetűen a család. Ha a hőfokra odafigyelünk, bárki készíthet otthon a konyhában, mondja Domi, s meg is osztja velünk a joghurt, a sajt és az orda elkészítésének fortélyait.



Schveiger Dominika szerint nincs jobb a házi sajtnál és joghurtnál (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Joghurt készítése:

Ha csak időnként készítek joghurtot, akkor az oltóanyagot natúr, jó minőségű, boltban vásárolt joghurttal is helyettesíthetem. Felforralok 1 liter házi tejet, amit visszahűtök 40-42 fokra, majd hozzákeverem a 2 dl joghurtot, és 5 órán keresztül ugyanezen a hőmérsékleten tartom. Hogy a hőfok állandó maradjon, az edényt belehelyezem egy nagyobb méretű meleg vizes fazékba, és időnként ellenőrzöm. Erre a célra megfelel akár egy olcsó akvárium-hőmérő is. Ha csökken az alakuló joghurt hőmérséklete, akkor felmelegítem a vizet. Végül lehűtöm, és máris kész a príma joghurt.

Sajtkészítés:

Tíz liter nyers házi tehéntejből 1 kg sajtot kapunk. Semmiféle emulgálószert nem teszünk hozzá. Ahhoz, hogy a tejből sajt legyen, oltóanyag kell.

A tejet 38 fokra felmelegítem, a 10 liter tejhez 1 ml folyékony tejoltót keverek, s ha megalszik, a savót leöntöm róla. A sajt tésztát különböző fűszerekkel ízesítem, sózom, formába rakom, súlyt teszek rá, préselem, hogy kicsöpögjön belőle a savó, és másnap már ehető is a friss sajt. Oltóanyagot kisebb kiszerelésben is lehet rendelni az interneten, de helyettesíthető ecettel is.

Az ordát úgy veszem le, hogy a megmaradt savót felfőzöm, sózom, és a forrásban lévő savóhoz 1 evőkanál citromsav granulátumot keverek, ami kicsapja ezt a minőségű sajtot, az ordát. Ha nem teszek bele egyéb ízesítő fűszert, akkor az ordával helyettesíteni lehet a túrót, és akár pite tésztába is beletölthetjük. Az orda egy egyszerű, könnyen emészthető fehérje a szervezetünk számára.

Ha érett sajtot szeretnénk enni, akkor még bőven lesz tennivalónk. A sajtot 24 órára sófürdőbe helyezzük, s ha leszárad, a felületét egyenletes páratartalmú helyiségben néhány hétig kezelgetni kell, amíg „igazi” sajt lesz belőle.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.