A libák múltja és jelene a Márton nap tükrében
A középkor óta Márton nap kiemelt értéket képvisel a néphagyományban, a borkultúrában és a magyar gasztronómiában. A házilúd az egyik legrégebben háziasított baromfi, amely fontos szerepet tölt be a magyar néprajzban is. Nálunk a kisfarsang ünnepkörének egyik főszereplője.
A Gáspár-hegyen él és gazdálkodik a Döbörhegyi család. Szárnyasok, szarvasmarhák és lovak mellett különösen szoros kapcsolat fűzi Ármint a libacsaládhoz. Ő nevelte fel őket, és ma is ő gondoskodik róluk. A libák a terület védelmezői, kiváló házőrzők, akik a kutyákkal ellentétben akár 50-70 évig is élhetnek családjuk körében.
- Leginkább a szaporodásért tartjuk, de utána a húsáért, szépségéért. A húsa sötétebb, zsírosabb, ízletes szárnyas hús. Megfelelő ünnepi fogásnak is, például a Márton napra, hogy ha már úgyis közeledünk hozzá - mondta el Döbörhegyi Ármin.
November 11-én van Márton nap. A püspök legendája közismert, ünnepe pedig a kisfarsang időszakához is kapcsolódik. Az őszi betakarítások és a pásztorok munkájának befejezése is erre az időre esett. A lakomák általában november végéig tartottak, egészen az adventi időszak kezdetéig.
- Mint minden fontos határnap, nagyon jó időjárás jóslásra is. Ha megesszük a Márton napi libapecsenyét, akkor a liba mellcsontjából lehet jósolni, hogy milyen lesz az a tél. Ha hosszú, fehér, akkor olyan lesz a tél is, illetve van az a mondás, ha majd Márton napon jég lesz, akkor meg karácsonykor majd nem lesz. Attól függ, hogy az a liba most a jégen poroszkál-e, de minden településen megvan, hogy mit jelent a Márton napi időjárás. Nagyon sok településnek Szent Márton a védőszentje - árulta el Gyanó Szilvia.
A Márton-napi búcsúk és állatvásárok régen fontos találkozási pontok voltak, napjainkban pedig rendezvények veszik át a helyüket. A környéken már hagyománnyá vált a lakomák szervezése. A libát pedig a Márton-napi újborral együtt érdemes kóstolni.
- Az új borok között kékfrankos rosét és vegyes fehérbort kínálunk, emellett elérhető lesz a cabernet franc és a cabernet sauvignon is. A kóstoló végére pedig tartogatjuk az adu ászunkat: a Merlot-t. Mi vörösborban sokkal jobbak vagyunk, mint a hagyományos szőlészetek – ez az évek során egyértelműen megmutatkozott azokban a tételekben, amit el tudtunk adni - tudtuk meg Skanecz Sándortól, az SPS Pincészet tulajdonosától.
A pincészet vezetősége nagy hangsúlyt fektet a változatosságra, a hagyományok tiszteletben tartására. Térségünkben ezen időszakban számos programot szerveznek Szent Márton tiszteletére. Az éttermek mellett érdemes felkeresni a múzeumokat és a közösségi tereket is.
R.H.
(Képek: Kanizsa Médiaház)