A lét kérdéseit boncolgatja Stamler Lajos legújabb kiállítása

facebook megosztás

Stamler Lajos „Fúzió” című kiállításának megnyitásával ünnepelte pénteken a Magyar Festészet Napját a nagykanizsai múzeum. A Magyar Plakát Házban bemutatott tárlaton a képzőművész legutóbbi alkotói időszakának képei láthatóak. 

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy a Magyar Festészet Napján egy kanizsai alkotó munkáiból nyílik kiállítás. Száraz Csilla, múzeumigazgató hangsúlyozta, Stamler Lajos képeinek mondandója elsőre bonyolultabbnak tűnhet az átlagosnál, ám az üzenet megértése után minden festészetkedvelő tetszését elnyerik az alkotások.

- Ez a kiállítás egy különleges hangulatot áraszt és mindenki megtalálja benne azt a színt, azt a formavilágot, azt a mögöttes tartalmat, ami akár egy-egy vers, egy próza vagy zene alatt eszébe jut. Tehát egy nagybetűs művészet az most, amit itt Stamler Lajostól kaptunk ezen a napon – fogalmazott Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója. 

A kiállítást Kostyál László művészettörténész nyitotta meg, aki több évtizedes barátságot ápol a művésszel. A Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának tudományos igazgatója elmondta, Stamler egy hangsúlyos posztmodern művész, aki festészetében és szobraiban is emocionális és értelmiségi mélységgel közelít meg témákat, mindezt egyedi stílussal. 

kiállítás

- Ő jónéhány stílust ötvöz. Lehet beszélni a szürrealizmusról, a szimbolizmusról, bizonyos művei esetében a kubizmus is, de az absztrakt expresszionizmusnak mondjuk úgy a reminiszcenciája, tanulságai is feldolgozásra kerültek. De egyikkel sem tudnám jól besorolni az ő művészetét – árulta el Kostyál László művészettörténész. 

A kiállítás gerincét egy négy hónapos alkotói folyamat képezi, de több olyan festmény is helyet kapott a tárlaton, amely korábban készült, ám valamilyen módon kapcsolódik az új képekhez. Stamler Lajos kiemelte, a bemutatott gyűjtemény azért kapta a Fúzió címet, mert az alkotásaiban igyekszik a különböző formanyelvi elemeket ötvözni és vizuális viszonylatba hozni őket. A művész hozzátette, vízióival igyekszik a lét kérdéseire is választ keresni. 

- A „Tájdaráló” című munkámat, hogyha megnézzük, az pont arról szól szándékom szerint, hogy a világ darabolódik, elszigetelődik. Megyünk az autóval az autópálya mellett és látjuk, hogy innét is van egy kis erdőfolt, onnét is van egy kis erdőfolt, középen pedig mintha egy fal lenne, úgy megy az autópálya. Az élet sohasem találkozhat, a két erdőfoltnak az élete az elszigetelődik, genetikailag elszegényedik. Ennek a vége tulajdonképpen az, hogy elpusztulhatunk - mondta Stamler Lajos, a Nagykanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének elnöke. 

A Fúzió című kiállítás november 23-ig látogatható a Magyar Plakát Ház nyitvatartási idejében. A tárlattal bővebben foglalkozunk kulturális magazinműsorunk következő adásában. 

K.T.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.