A Csingahegyi Művész Műhely házigazdájának faragásait lehet látni a palini iskolában

facebook megosztás

Tislér Zoltán faragásai díszítik a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskola galériáját. A Csingahegyi Művész Műhely házigazdája a gyerekekhez nem népművészeti tárgyakkal, hanem olyan alkotásokkal érkezett, amik a fiatalok körében is népszerűek lehetnek.

Több éve már annak, hogy az oktatási intézmény vezetése egy galériát alakított ki az épületben, a gyermekek fejlődése, ismeretinek bővítése céljából. Több olyan terület van ugyanis, amelynek ismeretanyaga ugyan bőséges, de a tanórai formába nem fér be.

kiállítás

- A művészeti nevelés keretében az egész tanévet átfogó kiállítássorozattal készültünk az idei évben is. Iskolánk első kiállítása Tislér Zoltán fafaragó-művész alkotásaiból állt össze, mely október 2-ig tekinthető meg iskolánk aulájában – mondta el Kustor Zsófia Ágnes, a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskola igazgatója. 

Tislér Zoltán gazdag anyaggal érkezett a palini iskolába. Elsősorban nem népművészeti alkotásokkal készült, de a tárgyak közé természetesen becsempészett egy-egy, a régi korokat, a hagyományokat őrző eszközt.

- Ebben az őrült világban, amiben most élünk, én hiába csinálnék egy pipaszurkálót vagy borotvatokot, mert egyszerűen nem kell. Viszont az emberek egyre inkább igényt formálnak arra, hogy fadarabokat – nem megsértve a fát, hanem ami benne van, azt kibontva – a kertbe szeretnének vagy használati tárgynak. Ezzel egy picit, hogyan is mondjam, megsértjük a népművészetet? De nem, nem sértjük meg. Mert régen is a paraszt ember azt csinálta meg, amire szüksége volt. És első volt a funkcionalitás, utána lett neki a második a díszítés. - árulta el Tislér Zoltán fafaragó művész.

A gyerekek rengeteg információt kaptak az alapanyagokkal és a faragással kapcsolatosan és mint az elhangzott, a közeljövőben akár egy rendhagyó tanórán mélyebben ismerkedhetnének ezzel a területtel, Tislér Zoltán segítségével. A kiállítás október 2-ig látogatható nyitvatartási időben a palini iskolában.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.