Nagyinterjú Horváth Jácinttal, Nagykanizsa megválasztott polgármesterével

facebook megosztás

- Aki visszanézte a videómegosztón a tizedikei, hajnali interjút, hallhatta, akkor is így kezdtem: Meglepődött? Hiszen az első vasárnapi beszélgetésünknél még elég feszültnek tűnt?

H.J: Igen, mert nem tudtuk, hogy mit jelent a magas részvétel. Két opció volt előttünk. Az egyik, hogy bejött a Fidesz mozgósítása, a másik pedig az, hogy a nagyobb településeken inkább az ellenzéki szavazók mozdultak meg. Szorongva vártuk, hogy végül melyik lesz igaz, szerencsére a második jött be.

 – 18 év után nem a Fidesz adja a polgármestert Kanizsán, ez – főleg ellenzéki oldalon – országos szinten is nagy médiafigyelmet váltott ki. Mit gondol, az eredmény és a magas részvétel mennyiben köszönhető a TISZA Párt megjelenésének?

H. J.: Valóban sok helyen lehetett az eredményről olvasni a választás utáni napokban, Pápa van még hasonló helyzetben (Pápán a rendszerváltás óta csak fideszes polgármester volt, most az összeellenzéki induló nyert – a szerk.). A nagy mozgósítás kapcsán illik megköszönnöm, hogy a TISZA szavazói nem hagyták üresen a másik lapot és az ellenzéki jelöltre és a változásra szavaztak. Éreztük, hogy a közhangulatban benne van a váltás. Ilyen impulzusok utoljára 2021 őszén értek minket, az ellenzéki előválasztás kapcsán. Azóta azonban nem.

Kicsit még maradva az országos, EU-s szintérnél. Pártja, a DK ezt az eredményt nehezen könyvelheti el pozitívan, hiszen a 2019-es EP-választáshoz képest 8 százalékot zuhant a támogatottsága. Ugyanakkor az Ön eredményére büszkék lehetnek, hiszen egy majd két évtizedes fideszes polgármesteri érát tört meg.

H.J: Igen, a párt nagyon büszke, Kanizsa, Pápa és Szolnok az, ahol DK-s jelöltnek sikerült viszonylag nagy győzelmet aratni. Fontos győzelem volt még a dunaújvárosi és tatabányai is. S a folytonosság a fővárosban több helyen is működött. Elbuktuk viszont Baját és Miskolcot. Nem volt sehol sem ugyanaz a recept, de az biztos, hogy egy erős szövetségnek kellett támogatnia az adott személyt. A közös lista, a 8 százalék valóban csalódás. Nagykanizsán 12 és fél lett, így az jónak mondható. Vegyes a megítélés, de önkormányzatilag inkább sikernek mondanám. A következő napokban lesz a pártnak szűkkörű megbeszélése, akkor bizonyára eldől majd, hogy miként alakul át a DK.

HJ

– Eltelt most már két hét. Visszagondolva, mi lehetett a siker kulcsa?

H.J: 10 év munka van benne a részemről, ami a polgármesteri tisztséget illeti. Fejlesztési oldalról nagyon sok ismeretségem volt már akkor is, így inkább azt mondanám: a 25 év szakmai és 10 év politikai múlt mindenképpen kellett hozzá. És az is kellett, hogy a választók is úgy látták, ebben a 10 évben hiteles tudtam maradni. A hitelesség kérdése a 2019-es időszakot követően is, amikor többségünk lett a közgyűlésben, nagyon fontos volt. Hiszen mi ellenzékben is megszavaztuk azokat az előterjesztéseket, amikről úgy gondoltuk, hogy jók. Aztán a többségi döntéseink kapcsán pedig kijelenthetem, hogy 95 százalékában most is ugyanazt a határozatot hoznánk meg. Az Éljen VárosuNk! Egyesületet végig jellemezte az összetartó egység. Az egyfős többségünket meg tudtuk őrizni, nem sikerült azt nekik megbontani. Belül nyilván voltak nézetkülönbségek, de azokkal semmi baj nincs, hiszen az értelmes viták viszik előre a politikát. Az sikerre is vezetett, hogy látták a kanizsaiak, mi tudunk együtt dolgozni. Nem pedig a széthúzás volt jellemző ránk, mint mondjuk Miskolcon vagy Egerben. Mi nem olyanok vagyunk, mint a Fidesz, hogy van egy központi utasítás. Hozzánk sok önálló gondolattal rendelkező politikus jött, mégis egységben tudtunk maradni.

– Az ÉVE oldaláról körzetet nyert Gábris Jácint, Berta Krisztián, Károlyi Attila, Fodor Csaba, Schauta Marcell és Gondi Zoltán. Itt Gondi Zoltán kapcsán mindenképpen érdekes, hogy megverte a regnáló Tóth Nándort, aki a helyi Fidesz egyik veterán, meghatározó politikusa. A többség ugyan megvan, de különösen fájó lehet Balogh Tünde és Bodó László veresége.

H.J: A vereség mindig fáj. Bodó László esetében nyilván nehezebben érthető, de tudtuk, hogy a Fidesz egyetlen esélye, ha a korábban sikeres Balogh Lászlót indítja el és ezt meg is tették. Pedig Bodó László rengeteget dolgozott azért a körzetért és a legtöbb fejlesztést ott tudtuk végrehajtani. Természetesen mi dolgozunk tovább ezért a körzetért is. Tünde nagyon vékony jégen táncolt ismét. De ezt így is szép eredménynek mondhatom, az országgyűlési választásokhoz hasonlítva. Most Tünde jobban szerepelt, mint akkor én, mi. Nagyon fájt a 8-as körzet is, hiszen alig volt különbség a két jelölt között. Nyeste Péter is óriási munkát tett a kampányba, nagyon büszkék vagyunk rá, hiszen itt is sokkal jobban teljesítettünk, mint ’22-ben. Gondi Zoltán eredménye nem lepett meg, sokat elemeztünk és ezen a körzeten már látszódott, hogy alakul a váltás a mi javunkra. Az viszont meglepő volt, hogy a kiskanizsai kört is megnyerte. A 10-es körzetben Peszleg Attila új szereplőként jött, Dénes Sándorral szemben pedig helytállt. Sőt, a Corvin utcát meg is nyerte (213-205-s arányban, a szerk). Erre tudunk építeni, szeretnénk, ha ez a csapat együttmaradna.

– A testület felállását tekintve két név lesz új, Bata Hajnalka (Fidesz-KDNP) és Hokker Tibor (Mi Hazánk) mindketten a kompenzációs listáról kerültek be. Mit vár a közös munkától?

H.J: Amikor eljön az ideje, amikor meglesz a Fidesz frakcióvezetője és meghozzuk az első döntéseket, tehát a bizottsági helyeket, akkor muszáj lesz egyeztetnünk. S nem csak muszáj, én szeretném is, ha ez megtörténne. Nyilván, a mostani az számunkra egy kezelhető helyzet lesz, de ha a közgyűlés egészét nézem és az egységet, akkor az mindenképpen megkívánja, hogy kommunikáljunk egymással. Ráadásul lesz egy új párt a közgyűlésben. Én személyesen Hokker Tibort még nem ismerem, de van akit igen a pártjából. Nem titok, már fel is vettük velük a kapcsolatot, meg kell ismerkednünk. Nyilván a Mi Hazánk politikailag nagyon távol állunk tőlünk. De amennyiben ők is a város érdekében szeretnének tenni, akkor biztos, hogy lesznek olyan témák, amikben fogunk tudni együtt dolgozni.

Az első lépesek kapcsán korábban már Kibeszélő című műsorunkban említette, hogy fel fogja keresni Cseresnyés Péter, országgyűlési képviselőt. Ha van már egy listája, mik kerültek még előre a lajstromban?

H.J: Konkrét sorrendem nincs, ez inkább elvi dolog. Az első nyilván az adminisztráció, az alakuló ülés. Szeretnénk, ha a kormánnyal, azokban az ügyekben, amikben egyetértés volt, legyen meg a továbblépés lehetősége. Mindenképpen tárgyalni kell az M9-es út és a gazdasági fejlesztések kapcsán. El kell indulnunk a jövő évi költségvetéssel, hiszen az idei már nagy mozgásteret nem enged. Látni kell, hogy nagyon megcsúszott a kormány az EU-s forrásokkal, így a már előkészített projekteket muszáj gyorsan folytatni. De leszögezhetem, előről át fogjuk tekinteni az összes területet, ahogy 2019-ben tettük. Le kell ülni az összes cégvezetővel, a következő 2 év várható tendenciáit is át kell nézni. Valamint a szomszédos városokkal is szorosabb szövetséget kell kialakítani, gondolok itt Keszthelyre, Zalaegerszegre, Zalakarosra, Letenyére és Csurgóra.

– Amik a mi híreink alatt leggyakrabban előjönnek mint online panasz vagy éppen kívánalom, azok a megfelelő munkahelyek és azok hiánya, valamint az utak, járdák állapota. Adja magát a kérdés, hogy mindezek javítása kapcsán már van-e terve?

H.J: A munkahelyek kapcsán teljesen jogos az elvárás. Hiszen olyan ígéretek voltak, amik csak felröppentek, aztán nem valósultak meg. Le kell szállni a földre. Muszáj most már erről értelmesen beszélni. Vannak adottságaink, remélem, hogy ezt sikerül jól menedzselni. Nem tudom, hogy a korábbi tárgyalások hol akadtak el, hiszen ezekről nekünk a polgármester nem számolt be, amikről meg igen, ott láthattuk, hogy nem történt semmi, elég, ha a vagongyárra gondolunk. Nekünk is a saját utakat kell keresni. S ha már utak: ez minden városban elsődleges. Hiszen az emberek napi életét befolyásolja. Ha van erős gazdaság, akkor több jut erre is. Ezért is kell a gazdaságfejlesztéssel kezdeni valamit. Előre fogunk menni, apróbb lépéseket már tettünk és a TOP-al most is fogunk, de azt le kell szögeznem, ez sem fogja megoldani azt, hogy minden utat felújítsunk és hogy minden helyi lakó háza elé külön parkoló készüljön.

– A 2019-es ciklus első időszakának egyik legnagyobb vitája volt az alpolgármester és tanácsnoki rendszer kérdése. Most ezekkel mit kezd, mennyi alpolgármestert tervez, valamint marad-e a tanácsnoki poszt?

H.J. Az alpolgármesteri szám és személyeket tekintve nekem kell beterjeszteni, de a frakciónak kell elfogadni. Mindenképpen kompromisszumra kell jutnom, 2-3 verzió van a fejemben. Erről a választás előtt nem egyeztünk meg, a választási megállapodásunk erre nem tért ki. A nyár végén fogunk róla egyeztetni komolyabban a frakcióval. Ez az átmeneti 4 hónap erre lehetőséget ad. A tanácsnoki rendszer, függ attól, hogy miként állunk fel a bizottsági és az alpolgármesteri pozíciókban. De nekünk ez sokat segített, hogy egy-egy tanácsnok a szakterületéről tudott plusz munkát hozzátenni. A Fidesz itt első sorban a fizetségen volt kiakadva. De messze-messze több munkát raktak bele, mint ami a fizetség volt, nem beszélve arról, hogy ha mindezt a polgármester fizetségéhez és az azért elvégzett munkájához viszonyítom. Meglátjuk, mik azok a területek, amik hiátusok lehetnek. Ha lesznek ilyenek, akkor maradhat a tanácsnoki rendszer, de ez már tényleg az utolsó egyeztetéseken fog eldőlni.

– Balogh László valóban gratulált? Erre ő utalt a megyei napilapban. Szintén a Zalai Hírlap felületén üzent Cseresnyés Péter, még a választás napján, így: „Abban az esetben, ha Horváth Jácint lesz a polgármester, bizonyíthatja azt, hogy tud eredményt produkálni a kormány nélkül”…Ezt leszámítva, kereste a térség országgyűlési képviselője?

H.J. Telefonon másnap délelőtt Balogh László felhívott, néhány percet beszéltünk, nem csak a gratulációról. Kicsit elemeztük a választást. Felajánlottam neki, hogy egyszer üljünk le ebédelni és elmesélem, én hogy láttam az ő kampányukat. Cseresnyés Péterrel semmilyen kommunikáció nem történt, de részemről nincs ennek akadálya.

– Hogy fogadta a családja? Van azóta esetleg bármi felélem bennük a kapcsán, hogy ellenzéki polgármester lett? 

H.J: Eddig nem volt semmilyen negatív hatás. Bár abban meg is állapodtunk családilag, hogy az ilyen típusú húrokat nem is fogjuk feszíteni. A gyerekeim nagyon pozitívan fogadták. A nagyobbik fiam most érettségizik, az ő barátainak többsége már választókorú. Az nagyon tetszett, hogy a fiatalok közül sokan biztattak. Ez egy duplán fontos időszak volt nekem, hiszen fontos volt, hogy emelt szintű vizsgákra készült a fiam és nagyon fontos volt, hogy jól sikerüljön, hiszen így oda tud menni, ahova első helyen akart. S ez volt a legfontosabb. 

 

Mikó-Baráth György

fotó: Novák Viktor

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. június 19-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.