Kulturális műsorból és prószából sem volt hiány Tótszentmártonban

facebook megosztás

Immár 18. alkalommal rendezték meg a Prósza, bor és tamburafesztivált Tótszentmártonban. A különleges ételek mellett hagyományos horvát dallamok is várták az érdeklődőket.

A fesztivál létrejötte minden évben a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzatnak köszönhető, de munkájukat sokan segítik ilyenkor. Tótszentmártonban több civil egyesület működik, akik mind kiveszik a részüket a szervezésből.

- A kulturális egyesület főként a rendezvény lebonyolítója, és csatlakozott hozzánk a tótszentmártoni Borbarát Egyesület. Ők segítenek minket a háttérből, de főként a kulturális egyesület az, aki a rendezvényben részt vesz – mondta el Kapuváriné Vlasics Erika, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Tótszentmárton elnöke. 

tótszentmárton

A fesztiválon számos serpenyőben és tepsiben készült a prósza, a sütők mellett olyanok álltak, akik szüleiktől, nagyszüleiktől vették át az étel készítésének tudományát. Lehetett kóstolni hagyományos krumpliprószát szalonnás ízesítéssel és aludttejes prószát – natúr, fahéjas, lekváros és gyümölcsös változatban. Volt olyan tótszentmártoni asszony, aki titkokat is elárult a recepttel kapcsolatban.

- Az aludttejes prósza akkor igazán finom, ha valódi tejből készül, nem a dobozosból, hanem valódi tehéntejből. Ha a tehéntejből le van szedve a tejföl, de hát tehéntejet nagyon nehéz a mai világban beszerezni. Nekünk valamennyire sikerült, nagy mennyiségű tejet vettünk meg, megaltattuk a friss házi tejet két-három nap alatt. Lisztet adunk hozzá, sót, kevés kis cukrot, zsiradékot. Aztán lekvárt, fahéjat, gyümölcsöt, vagy natúrban – esetleg megöntözzük a tetejét kevés kis tojásos tejföllel – így készül – árulta el Jakopánecz Béláné Mária.

A rendezvény egyik támogatója, a Tótszentmártoni Borbarát Egyesület számos vendéget is hívott, akik a Kámán-hegy és a Nagymező nedűit kóstolhatták meg.

- Számunkra ez az augusztus 23-a egy kicsit késői időpont, mert ilyenkor már alig van bor a pincében, de azért van itt még Chardonnay, Szürkebarát, Rajnai Rizling, Olaszrizling, tehát még van mit kóstolni a vendégeknek – tudtuk meg Vlasics Lajostól, a Tótszentmártoni Borbarát Egyesület elnökétől. 

A fesztivál kitűnő alkalmat teremtett arra, hogy a helyiek, és a környékbeli, valamint határon túlról érkezett vendégek találkozzanak, és megosszák tapasztalataikat nem csupán a prószakészítés – de akár a mostani szüret kapcsán is.

V.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.