Így csinálj az ablakpárkányból minikertet: ezeket télen is fillérekből termesztheted
A mai kor egyik nagy csodái közé sorolják sokan a mikrozöldségeket, ennek oka pedig az, hogy könnyen termeszthetők, ízletesek és nem utolsósorban rendkívül egészségesek! Állítólag ötször annyi tápanyag található, mint teljesen kifejlett változataikban, de készüljünk fel rá, hogy egy kis szendvicsre vagy salátára való mikrozöldnek is horror ára lehet. Szakértő segítségével most eláruljuk, hogyan is érdemes belevágni az otthoni termesztésébe.
De mik azok a mikrozöldek, miben különböznek a csírától?
A mikrozöldeket könnyű összetéveszteni a csírákkal, elvégre megjelenésükben hasonlítanak egymásra, és lényegében mindkettő felfogható egyfajta palántaként. A mikrozöldek a csíra nagytestvérei, már színesek a szárai, és vannak levelei. A mikrozöldeket a talajban szokás termeszteni, és csak a szárukat és a leveleiket fogyasztjuk, általában frissen. A csírákat ezzel szemben egészben, gyökerestől szokás fogyasztani. A csíráztatáshoz pedig elég a párás közeg, földre nincs is szükség, és jóval hamarabb, pár nap alatt kész és fogyasztható. A mikrozöldek esetében a fiatal növény szárát és leveleit fogyasztjuk, ízük koncentrált, karakteres, a kifejlett növényhez nagyon ha-sonló aromájuk van. A mikrozöldek így sokkal változatosabban felhasználhatóak, mint a csírák. Nemcsak feltétként, hanem saláta-, turmix-, peszto alapanyagként is megállják a helyüket.
Három fő különbség van a mikrozöldek és a csírák között:
- A csírák kicsírázott magvak. A mikrozöldek fejlődésben lévő növények/fiatal növényi hajtások; a valamilyen ültetőközegben elvetett magvak már szárat és leveleket is növesztettek.
- A csírák nedves közegben fejlődnek; a csíramagokat soha nem vetjük el, a csírák kifejlődéséhez magas páratartalmat és megfelelő hőmérsekletet biztosítunk a mag számára. A mikrozöldek növesztéséhez mindig valamilyen ültetőközeget használunk.
- A csírák kifejlődéséhez általában elegendő néhány nap. A mikrozöldek nagy része a vetéstől számítva kb.2 hét alatt vágható méretűre növekszik.
Mire van szükségünk a mikrozöldek termesztéséhez?
Ahogy a Gazt-evő blog szerzője, Papp-Felber Anita, aki maga is őstermelő a mikrozöldek termesztéséhez is adott a HelloVidéknek pár hasznos tanácsot. Az első és legfontosabb szabály, hogy aki otthon szeretne csíráztatni vagy mikrozöldet termeszteni, figyeljen arra, hogy mindenképpen vegyszermentes magot ültessen el!
A következő eszközöket érdemes beszereznünk:
- Magok: A mikrozöldekhez használható magok közül a legnépszerűbbek a mungóbab, a borsó, a cékla, a brokkoli, a káposzta, a metélőhagyma, a koriander, a kel, a petrezselyem, a retek és a napraforgó magja. A magokat bio-boltokban, online boltokban vagy a helyi piacokon is beszerezheted.
- Csíráztató edény: A csíráztató edény lehet üveg, műanyag vagy kerámia, és általában lyukacsos fedéllel rendelkezik. A lyukak segítségével a csírák szellőznek, és a felesleges víz távozik. A csíráztató edényeket online boltokban vagy konyhafelszerelési áruházakban is megvásárolhatod.
- Táptalaj: A mikrozöldekhez használj speciális táptalajt, amelyet szintén beszerezhetsz bioboltokban vagy online boltokban.
A mikrozöldek termesztése lépésről lépésre
- Áztasd be a magokat - Az áztatás elősegíti a csírázást, és eltávolítja a magokból a gátoló anyagokat. Általában 6-12 órán át áztatjuk a magokat, majd leöblítjük őket.
- Helyezd a magokat a csíráztató edénybe - A csíráztató edénybe helyezett magokat naponta kétszer öblítsd le, és távolítsd el a felesleges vizet.
- Várd meg, amíg kicsíráznak - A csírák kicsírázása általában 3-7 napig tart, attól függően, hogy milyen magokat használsz.
- Ültesd el a csírákat a táptalajba - Ha a csírák már kicsíráztak, ültesd el őket a táptalajba, és helyezd őket napfényes helyre.
- Várd meg, amíg kifejlődnek - A mikrozöldek kifejlődése általában 1-2 hétig tart, attól függően, hogy milyen növényről van szó.
- Tárold a mikrozöldeket - Ha a mikrozöldek már kifejlődtek, tárold őket hűtőszekrényben, és fogyaszd el őket 3-5 napon belül.
A teljes cikk itt olvasható.
hellovidek.hu
(Borítókép: femina.hu)