Pásztor Irma emlékére - névadó ünnepséggel indult a kanizsai zeneiskola rendezvénysorozata

facebook megosztás

Mindjárt 100 címmel indítottak rendezvénysorozatot hétfőn a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskolában, amellyel az intézmény alapításának századik évfordulójára készülnek. Az első program a hangversenyterem névadó ünnepsége volt.

A zeneiskola hangversenyterme hétfőtől Pásztor Irma nevét viseli, aki 1926-tól az intézmény tantestületének első zongoratanára volt. Az eseményen Kocsis Katalin a művész életéről, hányattatott sorsáról mesélt a résztvevőknek. Elmondta, Pásztor Irma neve feledésbe merült az elmúlt évtizedekben, de ez a program lehetőséget ad arra, hogy emlékezete visszakerüljön a köztudatba.

PI

– Egész Kanizsán híres volt már csodagyerek kora óta, mert csodagyereknek számított már kisgyerekkorában is, zongorista csodagyereknek. Ehhez képest a származása miatt 1944-ben Auschwitzba deportálták és egész családjával együtt meggyilkolták. Ezek után még a nevét is elfelejtették Kanizsán. Ez most itt talán egy kis elégtétel vagy nem tudom minek nevezzem, mindenesetre az első lépése annak, hogy Pásztor Irma neve újra ismert legyen Kanizsán – fogalmazott Kocsis Katalin, nyugdíjas könyvtáros. 

Az eseményre az iskola tanárai és növendékei egyaránt műsorral készültek. Baráth Adrien igazgató elmondta, Kollonay Zoltán a külön erre a napra komponált zeneművét is bemutatta. Hozzátette, a programsorozat részeként igyekeznek bemutatni az intézmény százéves történetének mérföldköveit.

FFZAMI

– Szépen beosztjuk, hogy minél jobban, minél több mindent megismerjünk az iskola életéről, hiszen 1926 után nagyon sok minden történt. Fölkutatva a múltat, valamit még kutatni kell, de ebben Kocsis Katalin viszont nagyon sokat segít nekünk – mondta el Baráth Adrien.

A rendezvénysorozat áprilisban a magánénekszakos tanulók szervezésében folytatódik, ahova ugyancsak várják az iskola jelenlegi és korábbi növendékeit egyaránt. A beszélgetésekből bővebb összeállítást láthatnak mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.