Kiváló hatású egészségünkre a zeller
Kiváló emésztésjavító, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő gyógynövény, mely hosszabb távon hatással van az anyagcserére és az immunrendszer helyes működésére is.
Sokan nem is gondolnák, milyen jó hatással van egészségünkre a zeller. Ez az élénkzöld, roppanós zöldség a zellerfélék családjába tartozó növény, csakúgy mint a sárgarépa vagy a petrezselyem. Jellegzetes ízéről, rendkívül magas víztartalmáról ismert. Legtöbbször salátákban, levesekben használjuk. Rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Gazdag rostokban és ballasztanyagokban, nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, A-, B-, C-vitaminokat és nyomelemeket. Kiváló emésztésjavító, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő gyógynövény, mely hosszabb távon hatással van az anyagcserére és az immunrendszer helyes működésére is.
A szárzellerből készült juice számos módon támogatja egészségünket. Frissítő hatású, így reggel, akár éhgyomorra ajánlják fogyasztását, írta a Magyar Mezőgazdaság.
Hidratáló hatású
- Magas víztartalma révén kitűnően hidratál, segít pótolni a folyadékot.
- Számos alapvető tápanyag megtalálható benne: A-, K-, C-vitamin mellett ásványi anyagok széles sora.
Csökkenti a gyulladást
- A zellerben lévő antioxidánsok és gyulladásgátló vegyületek segíthetik csökkenteni a szervezetben fellépő gyulladást. Ez kifejezetten jól jöhet azoknak, akik gyulladásos megbetegedésekkel küzdenek.
Támogatja szívünket
- Kutatások bizonyították, hogy az olyan vegyületek, mint a zellerben megtalálható ftalidok vérnyomáscsökkentő hatással bírhatnak.
- Rostjai segíthetik az egészséges koleszterinszint kialakítását.
Emésztéssegítő
- Vizelethajtó hatása révén a zellerlé javíthatja az emésztést, a méreganyagok eltávolítását.
- A rost a bélmozgás támogatója, mely kulcsfontosságú a székrekedés elkerülése szempontjából.
Ragyogóvá varázsolja a bőrt
- A zellerben található antioxidánsok az oxidatív stressz legyőzését segítve még bőrünkre is jó hatással vannak, és hidratáltságát is támogatja.
Zellerlé készítése
- A frissítő ital elkészítéséhez friss szárzellerre valamint vízre lesz szükségünk.
- Utóbbi mennyisége ízléstől függ, attól, mennyire szeretnénk hígítani.
- Mossuk át alaposan a zöldséget, majd vágjuk le a tetejéről a leveleket illetve a zeller alját, csak a szárra lesz szükségünk.
- Ha van gyümölcscentrifugánk, csak helyezzük bele a zellerszárakat, ha nincs, turmixgép is megfelel a célra.
- Utóbbi esetben vágjuk apró darabokra a zöldséget, majd tetszés szerinti vízzel turmixoljuk össze. Egy szűrő segítségével szűrjük át, hogy tiszta levet kapjunk.
Megváltozott egészségügyi állapottal küzdők esetében kifejezetten ajánlott, hogy konzultáljanak orvosukkal, dietetikusukkal, mielőtt elkezdik rendszeresen fogyasztani a zellerlevet.
sokszinuvidek.24.hu
(Borítókép: pexels.com)