Immunerősítők az őszi és téli megfázás ellen
Az idei őszi időjárás különösen kedvez a betegségek terjedésének, azonban egy kis odafigyeléssel, immunerősítő ételek rendszeres fogyasztásával az őszi megfázás is könnyen elkerülhető.
Az ősz és a tél csapadékos, nyirkos hónapjai különösen kedvez a betegségek, baktériumok, vírusok terjedésének. Egy kis kellő odafigyeléssel, immunerősítéssel akár el is kerülhetjük az enyhébb megfázásokat is: gyakori alapos kézmosás, szezonális gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, réteges öltözködés, akár vitamin pótlás.
A megfelelő higiénia és a rendszeres mozgás mellett a tudatos táplálkozás is fontos ahhoz, hogy immunrendszerünk jól működjön, hiszen bizonyos ételek fogyasztásával jelentősen erősíthető a szervezet védekezőképessége. Ehhez nem kell több, mint hogy a jól ismert immunerősítő szuperélelmiszerek közül néhányat gyakrabban együnk, írja honlapján a Senior.hu.
Homoktövis
- A homoktövis természetes immunerősítő “csodanövény” értékes fitotápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, és a benne lévő rendkívül magas vitamintartalom (A-, B-, C-, E-, K-, P-vitamin) miatt számos pozitív hatást gyakorol szervezetünkre, főleg, ha velő formájában fogyasztjuk.
- A homoktövis tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Érdemes termelői homoktövis termékek közül választani, mert azok olyan kíméletes módszerrel készülnek, amelyek megőrzik a növény értékes hatóanyagait.
Propolisz
- A propoliszt általános immunerősítőként, a megfázás első jeleinél javasolt alkalmazni, hiszen annyira hatásos, hogy “természetes antibiotikum”-nak is szokták hívni.
- Számos egyéb jó tulajdonsággal rendelkezik: gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő, valamint vírus- és gombaölő hatása is van.
- Fogyasztását belsőleg, tinktúra formájában vagy mézbe keverve ajánljuk.
Kakukkfűszirup
- A kakukkfűszirup nemcsak az immunrendszer erősítésére alkalmas, hanem az ősszel oly gyakori légúti megbetegedések megelőzésére, illetve azok kezelésére is.
- A -, B1-, B2-, B3-, B5 -, B6 és a C-vitamin mellett nagyobb mennyiségben tartalmaz a szervezet számára fontos aminosavakat.
- Amikor kialakul a betegség akkor is ajánlott fogyasztani, mivel csillapítja a köhögést, nyugtatja a hörgőket és enyhíti a nátha tüneteit.
Erdei mézharmat
- A mézharmat nemcsak az immunrendszerünket erősíti, de igazi különlegesség is, ugyanis a mézharmatot a méhek nem a virágok nektárjából, hanem az erdei fákon található mézharmatból készítik.
- A színe általában sötét, íze nagyon zamatos, és magas a természetes ásványi anyag tartalma.
Feketeribizli
- A feketeribizlit régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban, hiszen jótékony hatást gyakorol a szív és érrendszeri megbetegedésekre, a vérnyomás szabályozására, vashiányra.
- Kiválóan alkalmas a megfázásokra, köhögésre és a torokgyulladásra is, az már csak a ráadás, hogy még a C-vitamintartalma is magas.
sokszinuvidek.24.hu
(Borítókép: sokszinuvidek.24.hu)