Őszi csemege és más étkek a fesztiválon
Jubileumi, 20. alkalommal rendezték meg a gesztenyefesztivált Iharosberényben. A program falunapból nőtte ki magát a két évtized alatt igazi gasztrokulturális eseménnyé. A szombati esemény már nem csak a helyieknek nyújt szórakozási lehetőséget, az érdeklődők igazi gesztenyés különlegességeket is kóstolhatnak.
Hatalmas volt a kavalkád az iharosberényi kastélyparkban a múlt szombaton. A számos program és a gasztronómiai kínálat közt minden vendég megtalálhatta a számítását.
- Szerencsére nyárias idő van, és kezdenek jönni a családok. Főzőverseny van, színpadi produkciók indulnak, sztárvendégek jönnek, gyermekek játszanak az ugrálóváron. S mindent betölt a sülő gesztenye és az ételek illata – mondta Varga Róbert szervező.
Mándó Gábor kistermelő családja már régóta foglalkozik a környéken őshonos őszi csemegével. Az iharosberényi fesztiválnak állandó résztvevői, számos, saját előállítású termékükkel.
- A sült gesztenye az egyik, a másik a gesztenyepüré, ami masszából készül vagy a gesztenyés gofri. Ehető tálakba is szoktunk csinálni gesztenyepürét, azok ostyából vannak – tudtuk meg a kistermelőtől.
Egy falusi rendezvényen elmaradhatatlan a főzőverseny, az iharosberényi fesztiválon számos csapat indult, a hazaiak mellett a környező településről is érkeztek nevezők.
- Mindenképpen szeretnénk megköszönni a meghívást a berényi polgárőr kollégáknak. Azért is jöttünk el, hogy kicsit erősítsük az együttműködésünket, a kapcsolatot, mert mi ezt fontosnak tartjuk. És egy csapatépítő jelleggel jöttünk el erre a rendezvényre – emelte ki Tánczos Tamás, az Inkei Polgárőr Egyesület elnöke.
A somogyi polgárőr-egyesületek közt szoros az együttműködés, a légkör szinte családias, ez kiderült a bográcsok melletti beszélgetésekből is. A fesztiválon Poór Gyula, a Somogy Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke is részt vett.
- Szerintem Somogyországban nagyon összetartó a polgárőrcsapat, Balatonvilágostól Iharosberényen keresztül mindenhol. Nem vagyunk sokan, viszont annál erősebb a társaság és összetartóbb. Azért is jók ezek a rendezvények, mert nem csak a mindennapok járőrszolgálatával és a bűnmegelőzéssel foglalkoznak a kollégák, hanem egy kicsit felszabadultabbak, családdal tudnak együtt lenni és meg tudják mutatni a főzőtudományukat a kollégák – mondta Poór Gyula.
A főzőversenyen – amelynek végén több díjat osztottak ki – alapfeltétel volt a marhalábszárpörkölt elkészítése, emellett a saját ételkülönlegességeiket vihették a zsűri elé a csapatok. Így volt sztrapacska, tárcsán sült hús és vaddisznópörkölt is. Az iharosberényiek és vendégeik éjszakába nyúlóan mulattak az idei gesztenyefesztiválon.
V.A.
(Borítókép: Kanizsa TV)