A kisebb birtokokon már megkezdődött a szüret
A korai érésű szőlők a pincékben vannak, ilyen az Irsai Olivér, a csabagyöngye és a muskotályos, illatos szőlők.
A szüreti előkészületeket a gondos gazdák már hetekkel ezelőtt elvégezték a Kanizsa-környéki hegyhátakon. A munkához már minden szükséges eszköz készen áll, sőt, sok esetben már használatban is volt. A korai érésű szőlők ugyan bekerültek a pincékbe, de sok ültetvényen még a napsütésben fürdenek a fürtök. A szürkebarát, az olaszrizling és a veltelini is kivárja a szeptember közepét, ám a minőségre és a mennyiségre már most van panasz.
–Ramaty állapotban vannak a szőlők, ahogy bárki láthatja a saját környékén vagy amerre mozog vagy ismerőssel, baráttal beszélget. Biztosan elmarad a mennyiség, de a minőséggel is biztosan probléma lesz. Arra szerettem volna kitérni, ha mégis leszedjük a kicsit kevésbé rothadó fürtöt is a tőkéről, akkor a mustfeldolgozásnak ilyenkor az az alapvető szabálya van, hogy gyorsan kell feldolgoznunk a mustot, - és nem a cefrét kell kénezni, hanem a mustot kellene ellátni egy alapkénnel –mondta el Ábrahám János, borász.
Ebben az évben várható, hogy rothadt szemek is kerülnek a fürtökkel együtt a szüretelő kádba, 5 százalékot is meghaladó mértékben – mondta a Cserfőn gazdálkodó szakember. Az elmondottakat figyelembe véve még mindig érdemes várni – intett Ábrahám János.
–Nem volt rossz ez a meleg a szőlőnek. Érlelődött, gyűjtötte a cukrot. A szőlőnek a 26-28-30 fok az optimuma. Tehát ezt szereti. Most kapott még egy kis csapadékot is, most mértem pont, ezt a bogyót még kicsit hizlalhatja. Viszont meg is repesztheti, hiszen, ha hirtelen duzzad meg valami, akkor repedhet –tette hozzá Ábrahám János.
A peronosz és a lisztharmat még mindig jelen van az ültetvényeken, így a szüret kimenetele, vagyis a mennyiség és a minőség még mindig kérdéses az idei esztendőt illetően.
V.A.
(Borítókép: Kanizsa TV)