Zöldbableves nektarinos gombóccal

facebook megosztás

A főzés szerintem művészet…És egyes emberek igazi csodákat alkotnak, akár a legegyszerűbb alapanyagokból is. Édesanyám süteményei „hétnyelven” beszélnek, édesapám pacal pörköltjének soha nem lesz párja. Hobbijuk volt a főzés, sütés – vallja Solymos Gabriella. Én igazán nem vagyok „konyhatündér” – teszi hozzá, de enni bezzeg szeretek. Az egyszerűen elkészíthető, kevés mosogatnivalót termelő egytál ételek híve vagyok. Imádok kísérletezni a fűszerekkel. Ezt a zöldbab levest több receptből fejlesztettem ki magunknak, de így is mindig változtatok valamit. Alapja a palóc gulyás, az a gerince az ételnek. Laktató, „férfias” egytálétel, friss kenyérrel vagy anélkül. Valami egyszerű süti mellé és hétvégére is kiváló.

Hozzávalók:

30 dkg sertés lapocka (elhagyható, ha csak ez kerül bele, akkor palóclevest kapunk), 2 pár füstölt virsli, 15 dkg puha cserkész kolbász, 1 közepes vörös hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma. 1 kisebb sárgarépa, fehérrépa, 1 liter alaplé vagy sonkalé, ha nincs, marad a víz. 1 közepes burgonya, 1 ek zsír, 1 ek olívaolaj, 20 dkg sárga hüvelyű és 20 dkg zöld hüvelyű fagyasztott vajbab, 1 csokor friss kapor, 1 pohár tejföl, fél kk. őrölt kömény, 1 babérlevél, bors, őrölt piros paprika, só.

Elkészítése:

A lapockát felkockázzuk és a zsíron megpirítjuk. Ha a hús már pirosas és zsírjára sült, mehet hozzá a kockára vágott hagyma, a karikára vágott répa, a kolbász fele és a legvégén 2 gerezd zúzott fokhagyma, valamint az őrölt paprika. Felöntjük az alaplével. Félig készre főzzük a húst és akkor adjuk hozzá a kockára vágott krumplit, a két féle babot fagyosan, és a fűszereket. Közben a felkarikázott virslit és kolbász maradékot egy másik edényben olajon pár perc alatt megpirítjuk, és belereszeljük a maradék fokhagymát. Felöntjük 3-4 liter vízzel és készre főzzük.

A meleg levesből kimerünk egy merőkanálnyit és elkeverjük a tejföllel. Hozzáadjuk a pirított virslit, a kolbászt és beleaprítjuk a kaprot. Egyet forralunk a levesen és készen van.

Nektarinos gombóc hozzávalói:

20-25 dkg gluténmentes kenyérliszt keverék, 60 dkg héjában főtt burgonya, 1 közepes tojás, csipet só, nektarin.

Elkészítése:

A krumplit megfőzöm, a héját melegen lehámozom, majd áttöröm. Ha kihűlt, összedolgozom a liszttel és a tojással. Rizsliszttel megszórt deszkán fél cm vastagra kisodrom és 8x8 centis négyzetekre osztom. Ne sodorjuk túl vékonyra! Negyed nektarin darabkát rakunk bele és finoman gombóccá formázzuk. Forró, sós vízben kifőzzük és kókuszreszelékbe forgatjuk.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.