Egyre népszerűbb a BARF-os, azaz a nyers etetés a kutyatartók körében
Egyre népszerűbb a BARF-os, azaz a nyers etetés a kutyatartók körében. A kanizsai gazdák tapasztalata az, hogy folyamatosan több a túlszaporított, és emiatt rengeteg problémával küzdő házi kedvenc. Több kutyatulajdonos szerint, számos allergiás betegség kiszűrésére is kiválóan alkalmas a friss húsból, belsőségekből és zöldségekből álló menü.
A kereskedelemben kapható állateledelek zöme mesterséges aromákat, színezékeket és különféle vegyi anyagokat tartalmaznak. A szakemberek szerint ezek nagy részét az állatok szervezete nem képes feldolgozni, ezért rossz hatással vannak az immunrendszerükre. Ezzel szemben a BARF-os módszer mellőzi a tartósítószereket és az adalékanyagokat, ráadásul a legkisebb kutyafajtáknál is hatásos megoldás lehet.
– Attól, mert ő csak másfél kilós ugyanolyan az emésztőrendszere, mint egy nagy német juhásznak. Ugyanúgy való neki, sőt. Manapság nagyon sok túlszaporított kutya van és rengeteg az allergiás kutya vagy fehérjefelszívódási problémás, de egyéb problémák is előkerülhetnek. Pont emiatt tökéletes lenne a BARF, hogy kiszűrjük azokat, amikre allergiásak. A hipoallergénnek nevezett tápok tele vannak gabonával, ami a hasnyálmirigyen keresztül szívódik fel, ami rettentően megterheli a kutyák gyomrát és beleit – nyilatkozta Várszegi Zsófia, a Dr. Csont - BARF tulajdonosa.
6 éve kezdte el ezzel a módszerrel táplálni magyar agár fajta kutyáját Nagy Katalin. A négylábú folyamatosan bélgyulladással küzdött, de a BARF-os etetésnek köszönhetően szinte rögtön megoldódott a probléma. Ezek után Katalin számára nem is volt kérdés, hogy második kutyájának ugyanígy alakítja az étrendjét.
– Bármilyen tápot vettem neki, hétféle táppal próbálkoztam mindegyik jó minőségű volt és mindegyiktől újra és újra kiújult a bélgyulladása. Ekkor ajánlották, hogy próbálkozzak a BARF-al, hátha összejön. Ahogy megkapta az első nyers húst, már másnap jobb volt a helyzetünk. Így kezdődött. Jobban utánanéztem, hogy mit, hogy merre, meddig. Majd lett egy újabb magyar agaram, és őt már egyértelműen 10 hetes kora óta nyers hússal etetem – mesélte Nagy Katalin.
A nyers tápanyagokban megtalálhatók a vitaminok, az ásványi anyagok és az aminosavak, ezek mind javítják az állatok emésztését és erősítik az immunrendszerüket.
H.R.
(Képek: Kanizsa TV)