Programkavalkád várta az érdeklődőket a kanizsai múzeumban

facebook megosztás

Az őskortól, Thúry György korán keresztül egészen napjainkig kalauzolta el a látogatókat szombaton a Thúry György Múzeum. Az intézmény színes programokkal, például kincskereső kalandtúrával, koncerttel és interaktív előadással csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz.

Az éjfélig tartó programkavalkád megnyitóján Száraz Csilla ismertette az Év Múzeuma 2021 verseny eredményét. Mint ismert: a kanizsai intézmény bekerült a második fordulóba a Pulszky Társaság megmérettetésén. A legjobb hat között végül a szakmai munkát elismerő oklevéllel zárt a kanizsai kulturális létesítmény.

– Mi örülünk, mindannyian, akik itt vagyunk. Azért is vagyunk itt, most, hogy ez nem csak a Múzeumok éjszakája, hanem elismerése a munkának, annak a 15 dolgozónak, de nem csak nekik, hanem magunknak is, mert önök nélkül, nélkülünk a mi múzeumunk se létezne. Azért sem, mert néha ajándékozunk is, meg néha talán jut annyi pénz is, hogy tudja gyarapítani a gyűjteményét a múzeum – mondta Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

A Múzeumok Éjszakáját hivatalosan Gábris Jácint, az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke nyitotta meg.

– Határozott véleményem, hogy méltán lehetünk büszkék a kanizsai Thúry György Múzeumra, hiszen a profi szaktevékenységen túl, színes programokkal, tárlattal, információkkal, rendezvényekkel várja az érdeklődőket folyamatosan. Értékelnünk kell azt is, hogy biztos kezekben tudhatjuk múltunk felkutatását, bemutatását. Nagykanizsa és térsége bővelkedik jeles történelmi eseményekben, leletekben, és még mindig tud számunkra meglepetést okozni – fogalmazott Gábris Jácint, az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke.

A Kerecsényi Edit-emlékplakettet – posztumusz – Tarnóczky Attila kapta. Az elismerést a Podmaniczky-díjas helytörténész családtagjai vették át.

A rendezvény egyik fő attrakciója a mintegy ezerkétszáz éves Karoling kori kard volt, amelyet decemberben találtak Murakeresztúr kollátszegi településrészén, és amit most először láthatott a nagyközönség. Ezen kívül az év során a múzeum számára felajánlásként érkezett különlegességeket is megtekinthették az érdeklődők.

– Néprajzi tárgyakat, különleges főkötőket láthatnak, de Drégely László: Álomlátás című festménye, egy különleges vőfélybot is, az utóbbi évtized kanizsai esküvőiből is látható. Még messzebbre kalauzol minket az a két mamutfog, amelyet szintén a Thúry György Múzeumnak ajándékoztak az utóbbi hónapokban – nyilatkozta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A programok egy részének középpontjában Thúry György halálának 450-ik évfordulója állt. Így az oskolások íjászkodással és kardvívással idézték fel a gyerekeknek a Dunántúl oroszlánjának életét.

– Reméljük, hogy ezekkel a kis apró dolgokkal is hozzájárulunk ahhoz, hogy itt a csemetékben valamiféle olyan élmények fogalmazódjanak meg, ami jobban köti majd őket, ehhez a múzeumhoz, Thúry Györgyhöz, városunkhoz – mesélte Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője.

A legkisebbek különböző kézműves foglalkozásokat is kipróbálhattak a múzeum udvarán.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.