Tejszínes sütőtökkrémleves, narancsos kacsacombbal és mákos narancsos tortával
Kovács Ágota Ausztriában él a párjával. Szabadidejükben mindketten szeretnek sütni-főzni. Viszonylag kevés időt tudnak együtt tölteni családtagjaikkal, barátaikkal, ezért, amikor itthon vannak Kanizsán, igyekeznek azt a kis időt tartalmasan eltölteni. Novemberben mindig előkarácsonyt tartanak, mert sajnos az ünnepek alatt már nem tartózkodhatnak itthon. Ilyenkor megpróbálnak minél többféle étellel, desszerttel előrukkolni, amihez édesanyjától is nagy segítséget kapnak.
Tejszínes sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
1 db nagy sütőtök felkockázva, 1 db vöröshagyma, olaj, 1 l víz, 1 késhegynyi bors, szerecsendió, gyömbér, 1 teáskanál só, 1 gerezd fokhagyma, 2 db húsleveskocka, a legvégén 2 dl főzőtejszín.
Elkészítése:
A megmosott, meghámozott sütőtökbők kiveszem a magokat és apró kockákra vágom. A felaprított vöröshagymát olajon megdinsztelem, hozzáadom a sütőtököt és 3-4 percig keverem. Sózom, borsozom, ízesítem gyömbérrel, szerecsendióval, zúzott fokhagymával. Ezután felöntöm vízzel, belemorzsolom a leveskockát, és 15-20 percig főzöm. Amikor a tök megpuhult, botmixerrel pépesítem, majd hozzáöntöm a tejszínt. Egyet forralom, és leveszem a tűzről.
A narancsos kacsacomb hozzávalói:
4 db kacsacomb, só, bors ízlés szerint. 1 narancsból nyert narancslé, 8 gerezd fokhagyma, rozmaring, 1 fej vöröshagyma, narancsszeletek.
Elkészítése:
A befűszerezett kacsacombokat fóliával letakarva kb 80 percig sütjük, majd eltávolítjuk a fóliát és tovább pirítjuk. Zöldséges krumplival vagy krumplipürével, és dinsztelt káposztával tálaljuk.
Mákos narancsos torta:
Hozzávalók:
A piskótához: 3 db tojássárgája, 8 dkg olvasztott vaj, 5 dkg liszt, 15 dkg darált mák, 3 db tojásfehérje felverve 10 dkg cukorral. 180 fokon kb 20 percig sütjük.
A krém elkészítése:
10 dkg fehércsokoládét 1,5 dl meleg tejszínnel kikeverünk, hozzáadunk 300 gr görög joghurtot, 1 narancs lereszelt héját, 0,5 l felvert habtejszínt, 60 gr porcukrot, 8 gr zselatint. Mindezeket összekeverjük, és a kihűlt tortalapra kenjük.
A tetejére 3 dl narancsléből és 9 gr zselatinból elkészítjük a zselét, ezután tetszés szerint díszítjük.
Bakonyi Erzsébet
(Fotó: Kanizsa)