A cukrászatokat sem kíméli a válság
A cukrászatokat sem kíméli a válság, de a karácsonyi forgalom némileg enyhítheti az elmúlt hetek jelentős kiesését. A helyi tapasztalatok szerint az örök kedvencek mellett, mint a bejgli és a zserbó, a karácsonyi süteménysztár Kanizsán idén is a dominó és a békamignon lesz.
Az éttermek, szállodák és a különböző vendéglátóhelyek bezárása jelentősen kihatott a kanizsai cukrászatok forgalmára. Ugyan az érvényben lévő járványügyi szabályok az elvitelre történő vásárlást lehetővé teszik, de a vírushelyzet miatt ez a forma is alaposan visszaesett.
– A süteményforgalomra is kihatott. Elég sok viszonteladónk van, s az éttermek, presszók, kocsmák mind bezártak. Így a kis élelmiszerboltok csak, amik még nyitva vannak, s általuk van még forgalmunk. A bolti eladásaink is alaposan lecsökkentek, félnek az emberek – mesélte Siposné Gerencsér Henriett, a Heni Cuki ügyvezetője.
Mi is beszámoltunk már róla, hogy az alapanyagárak emelkedése miatt idén nem lesz olcsó a bejgli, de ezen süteményfajta nélkül nincs karácsony. Elkészítésének néhány fontosabb mozzanatát Siposné Gerencsér Henriett lapunknak is bemutatta.
– A tölteléket egy határozott mozdulattal ráhelyezzük a tésztára, majd egy kicsit eligazítjuk. A tésztát behajtjuk a három oldalán, s szépen, egyenletesen feltekerjük úgy, hogy a hajtásnál csigavonalban tekerődjön a bejgli – árulta el Siposné Gerencsér Henriett.
Azok számára, akik először idén próbálnak bejglit sütni, Siposné Gerencsér Henriett cukrászmester megnyugtatásként elmondta: a jó bejgli mindig megreped. A bejgli mellett Kanizsán egyébként több régi klasszikus is népszerű még, ilyen például a pozsonyi kifli, a zserbó vagy éppen a hólabda.
M-B.Gy.
(Borítókép és fotó: Horváth Zoltán)