Hazai vagy külföldi karácsonyfát vásároljunk?

facebook megosztás

Elkezdődött a karácsonyfának szánt fenyők kitermelése. Surdon már megjelölték azokat a fákat, amelyeket a kereskedőknek szántak a gazdák, ugyanis az ország fenyőfáinak nagy része erről a környékről származik.  Az őstermelők szerint idén minimális drágulás várható a piacon.

Rinfel János már évek óta foglalkozik karácsonyfákkal. A kereskedők már októberben kiválasztották azokat a fákat, melyeket felvásárolnának. Nem csak hazai    értékesítőnek, hanem külföldi piacra is termel, az árak idén azonban nem változtak.

– Gyakorlatilag folyóméterben 2000-2500 forint per méter, illetve ahol darabra vásárolták, 4-5000 forint között van ez az ár, tehát alapvetően majdnem ugyanannyi. Idén a kiskereskedelemben várható áremelés, de valószínűnek tartom, hogy a tavalyi árakon fogják értékesíteni idén is az őstermelők a fákat fent Budapesten vagy bármelyik nagyvárosban. Magyarul ez az 5000 forint per méter - ez irányadó ár - természetesen, ahol darabra árulják a fákat, ott emelkedni fog – fogalmazott Rinfel János.

Az árak változását külső tényezők is befolyásolhatják: például a külföldről behozott fenyőfa elnyomhatja a magyar árut, hiszen sokkal olcsóbban tudják azt árusítani a nagy kereskedelmi láncok. Rinfel János azonban hangsúlyozza: ezek a fák nagyüzemi termelésből származnak, kicsi munkaerőigénnyel dolgoznak, és már október végén elkezdik a fakitermelést. Ezek a fák hűtőkamionokban becsomagolva érkeznek Magyarországra. Így a nedvességtartalmuk sokkal alacsonyabb, ezért rövid ideig tudják díszíteni otthonunkat. Emellett az is árnövekedést eredményezhet, hogy azokat a területeket, ahol korábban fenyőfákat árultak, már más cégeknek adták bérbe.

A helyi termelők elárulták: külföldön is jó híre van a magyar fenyőnek, ugyanakkor a koronavírus-járvány hatásait a karácsonyfapiac is megérzi.

– Kereskedők is kevesebben jöttek, kevesebb fát vásároltak fel, és akik visznek Budapestre és a többi piacra is, még kivárnak egyelőre. Nem azért, mert nincsen fa, mert az van rengeteg. Surdon, Nemespátróban el tudnánk látni az egész országot fenyőfával, úgyhogy karácsonyfából hiány nem lesz, de ha látnánk, hogy a piacon fogy, akkor utána vágnánk még ki, és 2-3 nap múlva újra felvinnénk a fát a piacokra – mondta el Kanász János őstermelő.

A nordmann fenyő ára a fenyőfák közül a legmagasabb, a vásárlók mégis ezt a fajtát kedvelik a legjobban, mert tűleveleit hosszan megtartja. Utána következik a lucfenyő. A minőségi áru előállítása azonban sok fizikai munkát igényel, egy-egy fa gondozása, hogy elérje az emberek által legtöbbet vásárolt méretet, akár 10 évet is igénybe vehet.

Karácsonyfa egyszerűen és gyorsan

Pataki Károly letenyei származású, jelenleg Kaposváron él. Családja már mintegy 12 éve foglalkozik fenyőfatermesztéssel. Az elején több fafajtával tevékenykedtek, mostanra azonban a korábbi évek tapasztalatai alapján, szinte kizárólag nordmann fenyőre orientálódnak. A család tagjai eleinte Letenye főterén értékesítették fáikat, valamint kereskedőknek nagyobb tételben is adtak el. Azonban az elmúlt években Károly szüleinek korára tekintettel, továbbá a több napon keresztüli hidegben árusításról lemondtak, és a modern kornak megfelelően, áttértek az online értékesítésre.

– Most már csak kereskedőknek értékesítünk, illetve 3 éve jött az ötlet: az internetnek köszönhetően, online is árusítsunk. Mivel Marcaliban is laktam, ennek jóvoltából lett egy kiterjedt kapcsolati rendszerem, továbbá most már Kaposváron is, ezért kitaláltuk, hogy a fenyőfákat házhoz szállítással, karácsony előtt frissen vágva kiszállítjuk. Azóta több pozitív visszajelzést kaptunk, és teljesen meg voltak elégedve a vevők – árulta el Pataki Károly.

Az online vásárlásnak rendkívül egyszerű a menete. A vásárló kiválasztja a számára megfelelő méretet, itt részletes információt kapnak a fa méretéről, megoszthatja, milyen típusú ingatlanba szeretné elhelyezni, és ennek megfelelően szállítják ki.

– Rendkívül népszerű lesz várhatóan ez a fajta értékesítés, hisz’ most sokan nem igazán merészkednek ki a piacra. Vannak, akik szeretnének képet kérni a fáról még a kivágása előtt, természetesen ezt is tudjuk szolgáltatni vevőinknek. További pozitívumai még az online vásárlásnak, hogy a vevőknek nem kell a hidegben keresgélni majd összekoszolni az autóikat a karácsonyfával – mesélte Pataki Károly.

Gerencsér Dóra

Fotó: Horváth Zoltán

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.