Merre csörög a dió, és merre a mák? – Rossz volt a termés, emelkedik a dióbél ára a piacon
Járvány ide vagy oda, de hamarosan kezdődik az adventi időszak. Bizonyára szűk családi körben, mindenki a maga módján megünnepli a karácsonyt. Az ünnepi készülődés meghatározó része pedig a tervezés mind az ajándékok vásárlásánál, mind a karácsonyi menü esetében.
Kedvelt süteményeink egyik elmaradhatatlan alapanyaga a dió. Varga József, a neves gazdaboltos Varga-gazda elmondása szerint a diófákat az elmúlt 15 évben egyre több betegség érinti, ez pedig ahhoz vezetett, hogy Zala megyében a termőfák 60 százaléka kihalt, elszáradt. A fákon megjelenő zuzmó nem kegyelmezett, ráadásul az idei év időjárása még kevésbé kedvezett a termésnek. A legnagyobb veszteséget a 2020-as évben a tavaszi fagyok okozták, továbbá a dióburok-fúrólégy.
Ez a kis kártevő az USA és Mexikó területéről származik, a 80-as évek elején jelent meg először Európában. 2012-ben pedig a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága hatóságilag igazolta a károsító jelenlétét Magyarország területén. A kártevő jelenléte már a zöld színű termésburkon is észrevehető.
– Ráteszi a petét a dió külsejére, a kukac kikel, majd berágja magát a dió zöld külső héjába. De ez már oda vezet, hogy azokat a különböző növényi testeket, ereket, amelyek adnák a diónak a vitamint, elhalnak. A dió nagyjából megnő, csak a külső héja lesz fekete, rohadt, és ez által nem érik meg úgy a belső magház, elbarnul. Se az íze, se a színe nem teszi piacképessé.
Ahhoz, hogy eladható legyen a termés, többet kell permetezni, több erőforrást igényel a termő fák fenntartása. Így a tavalyi árakhoz képest a dió ára 500-600 forinttal emelkedett. Ennek ellenére az általunk megkérdezett kis- és őstermelő tapasztalatai szerint van kereslet a dióra.
– Ugyanúgy vásárolják szerencsére, én ki tudom szolgálni a vevőket egész évben dióval vagy másféle olajos magvakkal. Úgy veszem észre, hogy ugyanúgy megy, ugyanúgy jön a karácsony, ugyanúgy itt lesz a húsvét. Süteményekbe vagy csak úgy enni, akik esetleg az egészséges életmódot választják és megeszik, hiszen nagyon jó az agyműködésre is a dió – árulta el Varga Döníz kis- és őstermelő.
Az ünnepi sütemények másik kedvelt alapanyaga a mák
Szintén sok odafigyelést igényel a termesztése, azonban könnyebben meg lehet védeni a különböző kártevőktől, betegségektől, hiszen könnyebben lehet permetezni. Azonban Varga József tapasztalatai szerint egyre kevesebben termelnek mákot. Évről évre csökken a mákmag eladása. A mákföld megmunkálása nehezen megoldható, nemigen van olyan gyomirtó szer, ami megfelelően gaztalanítja.
Továbbá a rossz mákot nehéz kiszűrni, csak a kóstolás után bizonyosodhatunk meg róla, hogy jó terméket vásároltunk. A tárolására oda kell figyelni, mivel könnyen avasodik, penészesedik, ha nincs megfelelően kiszárítva.
Az árát tekintve messze elmarad a diótól, a piacon 1800 forintért már kaphatunk egy kiló darálatlan étkezési mákot.
A megkérdezett kis- és őstermelő jótanácsként elárulta, hogy érdemes figyelni a kiírt árakra, hiszen őstermelőként még mindig alacsonyabb árakkal dolgoznak, mint egy szuper- vagy egy hipermarketben. A boltok polcain a kis kiszerelések árait látjuk meg először, viszont ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy olcsóbb lenne. Megéri szétnézni a piacon is, mivel így nem csak a diós és mákos bejgli hozzávalóit szerezhetjük be olcsóbban, hanem ezzel együtt a hazai termelőket is támogatjuk.
Kálovics Rebeka
Fotó: Horváth Zoltán