Bázakerettye – Ételkülönlegességek a falunapon
Falunapi főzőversenyt tartottak pénteken Bázakerettyén. A nevezett csapatok igazi ételkülönlegességeket készítettek a megmérettetésen. A látogatók a környékbeliek kézműves termékeit is megkóstolhatták, valamint a foltmunkák szépségeivel is megismerkedhettek. Házi mustárokat és mézeket is kóstolhattak - díjmentesen - a bázakerettyei falunap résztvevői.
A főzőversenyre idén 9 csapat nevezett.
– Mindig az a feltétel, hogy szabad tűzön készült bográcsos egytálételt kérünk és szeretjük, ha helyi vagy környékbeli alapanyagokból készítik el a szakácsok. Készült káposztás, babos, csülkös étel, tehát az abszolút bográcsos eledelek, de szinte teljes tárházzal, minden asztalnál más készült, úgyhogy a zsűri örült, mert nem egyformákat kellett kóstolgatni – mondta el Csatlós Csilla, Bázakerettye polgármestere.
Akadtak olyan versenyzők, akik a Tisza-tó partja mellől érkeztek és egy tradicionális, hortobágyi étellel, a slambuccal neveztek.
– Ez egy régi, hagyományos magyar étel, amit egyébként a pásztorok, csikósok főztek, mégpedig füstölt szalonna, krumpli, lebbencstészta, füstölt kolbász, só és bors ízesítéssel –árulta el Gyöngy Beáta.
Volt olyan szakács, aki Mátészalkáról jött. Az ő csapata hentestokányt készített.
– Tarjából csináltuk. Pörkölt alappal indítottuk az egészet. Mustáros, tejfölös alappal habartuk be. Majd sóztuk, borsoztuk. Egy kevés csípőst is tettünk bele, de keveset, mert nem mindenki szereti – mondta Murguly Péter.
A falunapon a helyiek foltvarrással készült munkáit is megnézhették az érdeklődők.
G.D.
(Borítókép: Kanizsa TV)