A fogyatékkal élők világnapját ünnepelték

facebook megosztás

1992-ben nyilvánította az ENSZ december 3-át a fogyatékkal élők világnapjává. A Kanizsai Dorottya Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztálya idén –  hagyományteremtő szándékkal – többnapos rendezvénysorozatot szervezett a világnaphoz kapcsolódva. A program az elmúlt héten kezdődött, akkor érzékenyítő napot tartottak középiskolások számára. A szervezők legfőbb célja ugyanis felhívni a fiatalabb generáció figyelmét a betegség vagy baleset következtében fogyatékossá vált emberekre, valamint a mozgáskorlátozottakkal szembeni előítéletek lebontására. – Úgy gondoljuk, hogy a gyerekek ma egy burokban élnek a környezetünkben – a városban, Magyarországon – a fogyatékkal élőkkel szemben. Igen is, szükség van arra, hogy képet kapjanak arról, hogy mi az, hogy fogyatékkal élni, milyen az életük, mert azt gondoljuk, hogy minden gyerek olyanná fejlődik, amilyenné neveljük – fogalmazott Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház  főigazgató-főorvosa.

Böjti Lajosné 13 évvel ezelőtt egy baleset után került kerekesszékbe. Elmondása szerint a hétköznapokban sokan segítenek neki, de nem árt, ha a gyerekek minél kisebb korban szembesülnek a fogyatékkal élők problémáival. – Én ezt csak az unokámról tudom, mert szinte még járni se igazán tudott, de már felállt a lábtartómra. Sőt, amikor már tudott járni, tolta a székemet. Nem is kellett kérnem és ő ezt már tudta. Ezt nem lehet időben elkezdeni, mert ezzel együtt is kell tudni élni és nyitottnak is kell lenni minél kisebb kortól – mondta Böjti Lajosné.



1992-ben nyilvánította az ENSZ december 3-át a fogyatékkal élők világnapjává

A világnaphoz kapcsolódóan a kórház mozgásszervi rehabilitációs osztálya „Ne legyen akadály” címmel rajzpályázatot is hirdetett általános iskolások számára. – Amikor meghirdettük a pályázatot, utána egy kicsit kétségbeestem, hogy lesz-e rá fogékony jelentkező, de több mint 160 pályázat érkezett. Ezek mind nagyon igényesek és elgondolkodtatók. Meglepő, hogy ez a korosztály is ennyire átérzi a fogyatékkal élők helyzetét – nyilatkozta Dr. Fliszár Mária, a mozgásszervi rehabilitációs osztály vezető főorvosa. A rajzpályázat díjátadóján nemcsak az egyéni pályázókat, hanem azokat az osztályokat is jutalmazták, ahonnan a legtöbb rajz érkezett. Ezt az elismerést a Kőrösi-iskola 3.A és 3.B osztálya vihette haza. A rendezvényen a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes teremtett vidám perceket, majd kötetlen beszélgetés formájában az osztályon korábban kezelt mozgáskorlátozottak meséltek életükről. A programsorozat holnap a „Nemadomfel” együttes koncertjével folytatódik.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.