Kelet és Nyugat találkozása Lendván

facebook megosztás

Még szeptember elsejéig látható Hundertwasser és Hasegawa kiállítása a Nagykanizsához közeli Lendván. A világhírű képzőművészek tárlatát eddig csaknem húszezren nézték meg.

A kiállítás utolsó napjain is sokan felkeresik a lendvai várat, hogy megnézzék a 2000-ben meghalt Hundertwasser és a mai napig, 89 évesen is aktívan dolgozó Hasegawa alkotásait.

– Főleg arra próbáltuk helyezni a hangsúlyt, hogy hogyan tudjuk azt érzékeltetni ezeken a műveken keresztül, hogy miképp érvényesül az európaiság a japán Shoichi Hasegawa művészetében, és hogyan érvényesül a japán művészet Friedensreich Hundertwassernél, aki osztrák születésű – mutatott rá Pisnjak Atilla művészettörténész.



Hundertwasser számára a spirál az élet és a halál szimbóluma (Fotó: Jancsi László)

Hundertwassernek 1961-ben Tokióban nyílt kiállítása. Ezt követően még pár hónapot a szigetországban töltött – ez alatt az idő alatt ismerte meg a japán fametszeteket. Ugyanebben az évben Párizsba költözött Hasegawa, akit pedig a rézkarcok technikája nyűgözött le. A keleti és a nyugati kultúra kettősségét megjelenítő tárlatra sokan kíváncsiak voltak.



Hasegawa: A művészetem a Kelet és a Nyugat között van (Fotó: Jancsi László)

– Március 8-án nyitottuk meg a kiállítást, és azóta eddig húszezren nézték meg a tárlatot. Ez egy nagyszerű szám, számunkra azt is jelenti, hogy ezeken a kiállításokon, amiket már tíz éve szervezünk, a közönség száma évről évre gyarapodik – mondta el kérdésünkre Baumgartner Dubravko igazgató.

A világhírű művészeket bemutató sorozat szeptember 6-án újabb tárlattal folytatódik, amely ezúttal a bolgár „csomagolóművész”, Christo és tíz éve elhunyt felesége, Jeanne-Calude egyedülálló munkásságából ad ízelítőt.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.