Kisebb méretű, de ízletes az idei körte
A vén/szépasszonyok nyara az elmúlt hetekben megörvendeztetett minket az őszi meleggel, a Kanizsa mégis elment egy kicsit hűsölni. Kíváncsiak voltunk ugyanis, vajon hogyan maradhat a gyümölcs a tél közepén is friss, és egészséges. Elöljáróban csak annyit, mi is felfrissültünk.
Napsütéses kedd délelőtt találkoztunk a Gyümölcskert Zrt. vezetőjével, Sipos Gyulával, aki figyelmeztetett, elkél a kabát. A gyümölcstermesztéssel foglalkozó kanizsai cég vezetője a hűtőházba vezetett minket. Az 1200 négyzetméteres komplexumban tárolják az idei év 2-3 ezer tonna körtetermését. Mennyiségre ez jó közepes évnek mondható, a minőséget tekintve azonban kiváló a szezon, mondta a cégvezető.
A nyári szárazság miatt átlagban 5 milliméterrel kisebbek a körték méretei. Az ízén azonban a méret nem változtat, így a hűtőházban tárolva tél végéig ellátják a nagybani piacot, valamint az áruházláncokat. A titok többek között a hőmérsékletben rejlik, a körték ugyanis faládákban 0 Celsius fokon várják sorukat. A különböző fajták külön hűtőtermekben vannak, hiszen minden gyümölcs más és más. Még a körték között is.
„Az oxigén kivonva, belépni tilos!” – olvasható a figyelmeztető felirat az egyik terem ajtaján. Kérdőn néztünk a szakértőre, aki kifejtette: a lezárt teremből kivonják az oxigént, helyette nitrogént nyomnak be, hiszen ezzel lelassítják a gyümölcs légzését. A körte utóérése miatt ez további eltarthatóságot, friss téli gyümölcsöt eredményez.
Az eladott körte aztán kikerül a hűtőházból, másnap a válogató soron osztályozzák méret és egészség alapján. Egy romlott gyümölcs ugyanis 4-5 másik társát is tönkreteszi, így az otthoni tárolás során is érdemes ezt figyelembe venni, esetleg újságpapírba egyesével becsomagolni, és így tárolni a pincében a gyümölcsöt. A legnépszerűbb körtefajta Magyarországon egyébként a Bosc kobak, valamint a Vilmos körte.
Az európai körtéseket sújtó fagykár miatt idén drágulás várható a körtepiacon.
Vuk Anita