A tudatosság a lényeg!
A mélymulcsos gazdálkodás egy új megközelítés a kertészkedésben, amely egyszerre kíméli az időnket, a fizikai erőnket, a pénztárcánkat és a környezetünket. A zöldségek termesztése mélymulcsban vegyszermentességet biztosít, a biodiverzitásbarát kert kialakítása és tervezése pedig a betegségek és „kártevők” ökológiai szemléletű kezelését szolgálja – hangsúlyozzák a szakemberek.
A mélymulcs építésének módszere könnyen elsajátítható ugyanakkor tudatos tervezést igényel: érdemes átgondolni hová helyezzük a mélymulcsos kertet, és milyen növényeket szeretnénk termeszteni. Egészséges étkezésünk alapját a vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök fogyasztása képezi – hangsúlyozta az építész, aki családja számára zalakarosi és miháldi kertjükben forradalmasította ezt a gazdálkodási módszert.
- Négy éve költöztünk haza Zalakarosra és körülbelül két éve műveljük így a kertet, hogy lefedjük levéllel. Nagyjából ez a mélymulcsos talajtakarás van rajta, vagyis, jobban mondva, komposzthagyó mulcsozásnak hívják ezt a módszert. Ez mindenkinek jó. Nekem kevesebbet kell gyomlálnom, sőt egy-pár év után egyáltalán nem kell gyomlálni. A földet táplálja a levél, komposzt lesz belőle. Elbújnak alatta a sünik és mindenféle élőlénynek helyet ad - árulta el Sós-Véghelyi Kamilla építész.
A területet először ki kell gazolni. Fontos, hogy száraz földre ne rakjuk rá a leveleket, ezért a földet alaposan be kell locsolni – tette hozzá a mérnök. A Csodás Kertem Magánarborétum megálmodója, a „Fenntartható kertek Magyarországon” közösség elindítója szerint a mulcsrétegrend, az esővíz-hasznosítás, a talajélet és a beporzóbarát ágyások kialakítása adja a ritmust. A komposztáló hely pedig kiemelten fontos – mondta a kertész.
- A helyben komposztálás az, amikor ott helyben az ágyásban visszavágom az évelőket és otthagyom, vagy pedig kijelölök egy komposztáló területet. A területnek olyan helyen érdemes lenni, ahol szélvédett, de járja a levegő, nincsen teljes napon, de teljes árnyékban sem. Állítólag a mogyoró bokor és a bodza bokor nagyon jó társa a komposztálónak. Tehát ha valakinek van már a kertjében mogyoró és bodza oda érdemes, vagy érdemes ültetni. Nem hurciáljuk a komposztálónkat, mert ha megvan a helye, akkor a komposztálás ott zajlik azért, mert ott beindulnak a különböző folyamatok - tudtuk meg Kiss Zoltánnétól, a Csodás Kertem Magánarborétum tulajdonosa.
Amire figyelni kell a tervezésnél: legyen szellős és minél diverzebb az, amit beleteszünk. A komposztálás erő folyamat. Levegő, nedvesség kell hozzá, a rétegzés a fontos – azt kell elkerülni, hogy anaerob folyamatok induljanak el -hangsúlyozta a szakember.
R.H.
(Képek: Kanizsa Médiaház)