Ez a világ legmérgezőbb növénye, mégis esszük a termését
A Hamburgi Botanikus Kert 2025-ben a kesudió fáját választotta az év legmérgezőbb növényének, felhívva a figyelmet a nyers állapotban rejlő veszélyekre.
A Hamburgi Botanikus Kert szakértői minden évben kiválasztják a világ legmérgezőbb növényét, ezzel is edukálva a közönséget az őket körülvevő növényvilág veszélyeiről. A korábbi években olyan hétköznapi növények is szerepeltek a listán, mint a petrezselyem magja vagy a burgonya zöld része. Idén azonban egy széles körben fogyasztott élelmiszer, a kesudió fája (Anacardium occidentale) kapta meg a megtisztelő, de ijesztő címet.
Miért veszélyes a kesudió fája?
A Dél-Amerikából származó kesudió népszerű csemege, ám feldolgozatlan formája komoly egészségügyi kockázatokat hordoz. A kesudió termése két részből áll: a kesualmából és a keményhéjú kesudióból. Míg a boltban kapható, pörkölt kesudió teljesen biztonságos, addig a nyers változat mérgező kardololajat tartalmaz a héjában.
Ez az olaj bőrrel érintkezve égési sérüléseket, viszketést és hólyagosodást okozhat, de még ennél is veszélyesebb, ha a feldolgozatlan kesudiót valaki elfogyasztja. Emiatt a kesudiót mindig gondosan pörkölik és tisztítják, mielőtt a boltok polcaira kerülne.
Biztonságos a bolti kesudió?
A válasz egyértelműen igen! A megfelelően kezelt kesudió teljesen veszélytelen, ráadásul rendkívül tápláló. Olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kálium, kalcium, réz, cink, magnézium, vas és foszfor. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz C-, E- és B-vitaminokat, így a kiegyensúlyozott étrend részeként kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
A Hamburgi Botanikus Kert választása tehát nem azt jelenti, hogy a kesudiótól tartanunk kellene, hanem azt, hogy tisztában kell lennünk azzal, milyen veszélyeket rejt a nyers formája. A megfelelő feldolgozásnak köszönhetően azonban ez a finomság továbbra is biztonságosan élvezhető.
agroinform.hu