Ingyen szedhető a tél fiatalító varázsbogyója: 8 meglepő hatása a csipkebogyó teának

facebook megosztás

Karácsony táján sem vicc a megfázás, amitől aztán kapar a torkunk, köhécselünk, folyik álló nap az orrunk. Nem kell azonban egyből a patikába rohanni, ha támad a téli nyavalya. Itt van mindjárt a csipkebogyó, amit akár mi magunk is, ingyen gyűjthetünk! Gazdag antioxidánsokban, számos védő tulajdonsággal bír, és még a bőr öregedése ellen is véd. Íze finom és enyhén édes!

A vadrózsaféléknek több száz fajtája ismert, de a csipkebogyóra vonatkozó kutatások főként a Rosa canina nevű növény álterméseire összpontosítanak – derült ki a healthline.com cikkéből. A csipkebogyót számos jótékony hatással társítják, például az immunrendszer erősítésével, a szív egészségének támogatásával, a testsúly csökkentésével és a bőr öregedési folyamatainak lassításával.

Íme, a csipkebogyótea fogyasztásának 8 egészségügyi előnye:

1. Gazdag antioxidánsokban

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek védelmet nyújtanak a sejtkárosodással szemben, amit a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák okozhatnak. Az antioxidánsokban bővelkedő élelmiszerek és italok fogyasztása csökkentheti a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Egy tanulmány, amely hat gyümölcskivonat antioxidáns-tartalmát vizsgálta, megállapította, hogy a csipkebogyó rendelkezik a legmagasabb antioxidáns-kapacitással.

Kiemelten magas polifenol-, karotinoid-, valamint C- és E-vitamin-tartalommal bír, amelyek mind erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az antioxidánsok mennyisége azonban nagyban függ a csipkebogyó fajától, a betakarítás idejétől és a termesztés magasságától. Érdekes megfigyelés, hogy a magasabb tengerszint feletti magasságból származó növények általában nagyobb antioxidáns-tartalommal rendelkeznek.

További kutatások szerint a szárított csipkebogyó kevesebb antioxidánst tartalmazhat, mint a friss változatok. Ezért, ha teát készítünk, több antioxidánst nyerhetünk, ha friss csipkebogyót használunk szárított vagy teafilter helyett.

2. Támogatja az egészséges immunrendszert

A csipkebogyó egyik legfigyelemreméltóbb tulajdonsága a rendkívül magas C-vitamin-tartalma. Bár a pontos mennyiség a növény fajtájától és termesztési körülményeitől függően változhat, a csipkebogyó a gyümölcsök és zöldségek között az egyik legmagasabb C-vitamin-koncentrációval rendelkezik.

A C-vitamin elengedhetetlen szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, többek között az alábbiak révén:

  • Fehérvérsejtek termelése: Serkenti a limfociták – a fertőzések elleni védekezésben kulcsszerepet játszó sejtek – képződését.
  • Fehérvérsejtek működésének fokozása: Javítja ezek hatékonyságát a kórokozók elleni küzdelemben.
  • Bőr védelmének támogatása: Segít fenntartani a bőr külső gátját, amely az első védelmi vonalat képezi a fertőzésekkel szemben.
  • A C-vitamin mellett a csipkebogyó gazdag polifenolokban, valamint A- és E-vitaminban is, amelyek szintén hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és védelméhez.

Bár néhány állatkísérlet arra utal, hogy a koncentrált csipkebogyó-kivonat erősítheti az immunrendszer működését, emberi kutatások ezen a területen még nem állnak rendelkezésre.

A csipkebogyó tehát az egyik legmagasabb C-vitamin-tartalmú növény, amely számos, az immunrendszert támogató vegyületet is tartalmaz. A csipkebogyóteában lévő C-vitamin és egyéb antioxidánsok együttesen segíthetnek megerősíteni és védeni az immunrendszert.

3. Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen

A csipkebogyótea magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez.

Tanulmányok kimutatták, hogy a megfelelő C-vitamin-bevitel összefüggésben áll a szívbetegségek kockázatának csökkenésével. Egy 13 tanulmányt átfogó elemzés szerint napi legalább 500 mg C-vitamin pótlása jelentősen csökkentette az LDL (rossz) koleszterinszintet és a vér trigliceridszintjét, amelyek a szívbetegségek fő kockázati tényezői.

Ezenkívül megfigyelési tanulmányok azt mutatták, hogy az elégtelen C-vitamin-bevitel növelheti a szívbetegség okozta halálozás kockázatát.

A csipkebogyó flavonoidokban is gazdag. Ezek az antioxidánsok bizonyítottan csökkentik a vérnyomást magas vérnyomásban szenvedőknél, és javítják a szív vérellátását.

Egy 6 hetes vizsgálatban, amely 31 elhízott felnőtt részvételével zajlott, azoknál, akik napi 40 gramm csipkebogyóport tartalmazó italt fogyasztottak, jelentős javulás mutatkozott a vérnyomásban és az LDL-koleszterinszintben a kontrollcsoporthoz képest. Fontos azonban megjegyezni, hogy a por kedvező hatásai részben annak magas rosttartalmának köszönhetők, amely a csipkebogyóteában nem található meg.

4. Segítheti a fogyást

Kutatások szerint a csipkebogyótea hozzájárulhat a fogyáshoz. A Rosa canina növény csipkebogyójában található tilirozid nevű antioxidáns különösen érdekes, mivel zsírégető tulajdonságokkal rendelkezhet.

Egy 8 hetes, elhízásra hajlamos egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy az 1%-os csipkebogyókivonatot tartalmazó, magas zsírtartalmú étrenden tartott egerek jelentősen kisebb testsúlyt és kevesebb hasi zsírt halmoztak fel, mint azok, akik nem kaptak csipkebogyókiegészítést.

Hasonló eredmények figyelhetők meg embereken végzett vizsgálatokban is. Egy 12 hetes tanulmányban, amely 32 túlsúlyos felnőtt részvételével zajlott, napi 100 mg csipkebogyókivonat szedése jelentős testsúly- és hasi zsírvesztést eredményezett a placebocsoporthoz képest.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a jelenlegi kutatások főként a koncentrált csipkebogyókivonat hatásait vizsgálták, nem pedig a csipkebogyótea fogyasztásának eredményeit. További humán vizsgálatok szükségesek a tea és a fogyás közötti kapcsolat pontos megértéséhez.

5. Védelmet nyújthat a 2. típusú cukorbetegség ellen

Bár a pontos mechanizmus még nem teljesen tisztázott, néhány kutatás szerint a csipkebogyó potenciálisan csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Egy magas zsírtartalmú étrenden tartott egereken végzett vizsgálatban a csipkebogyópor 10–20 héten át történő kiegészítése jelentősen csökkentette a vércukorszintet, az éhgyomri inzulinszintet és a máj zsírsejtjeinek növekedését. Ezek mind a 2-es típusú cukorbetegség fő kockázati tényezői.

Egy másik vizsgálat során a csipkebogyókivonat cukorbeteg patkányoknál jelentősen mérsékelte az éhgyomri vércukorszintet.

Azonban egy elhízott felnőtteken végzett tanulmány azt mutatta, hogy a csipkebogyópor napi fogyasztása nem volt jelentős hatással sem az éhgyomri vércukorszintre, sem az inzulinérzékenységre. Ezek az eredmények egészséges emberek és csökkent vércukorszintű egyének esetében is megfigyelhetők voltak.

Mint a fogyás esetében, a kutatások többsége a koncentrált csipkebogyókivonatra irányult, és kevés adat áll rendelkezésre a csipkebogyótea konkrét hatásairól. További vizsgálatok szükségesek a tea potenciális előnyeinek pontosabb meghatározásához - írták.

6. Csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat

A csipkebogyótea számos gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz, például polifenolokat és galaktolipideket, amelyek hozzájárulhatnak a gyulladás és a fájdalom csökkentéséhez.

A galaktolipidek, amelyek a sejtmembránok kulcsfontosságú zsírtípusai, különösen ígéretesek, mivel erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek az ízületi fájdalom enyhítésében.

Egy három tanulmányt áttekintő kutatás megállapította, hogy a csipkebogyókiegészítés jelentősen csökkentette az osteoarthritisben szenvedők ízületi fájdalmát. A csipkebogyót fogyasztók kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be fájdalomszintjük javulásáról, mint a placebót szedők.

Egy másik, 4 hónapos vizsgálatban, amelyben 100 osteoarthritisben szenvedő ember vett részt, napi 5 gramm csipkebogyókivonat fogyasztása szignifikánsan csökkentette a fájdalmat és javította a csípőízület mozgékonyságát a kontrollcsoporthoz képest. A résztvevők 65%-a számolt be fájdalomcsökkenésről.

A csipkebogyókivonatot emellett a reumás ízületi gyulladás enyhítésére is javasolták, bár a jelenlegi kutatások ezen a területen korlátozottak, és további magas színvonalú humán vizsgálatokra van szükség.

7. Küzdhetsz vele a bőr öregedése ellen

A kollagén a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, amely felelős a bőr rugalmasságáért. A C-vitamin elősegíti a kollagénszintézist és védi a bőrsejteket a nap káros hatásaitól, mindkét hatás hozzájárulhat a bőr feszességéhez és fiatalos megjelenéséhez. Mivel a csipkebogyótea gazdag C-vitaminban, rendszeres fogyasztása támogathatja a bőr egészségét.

Továbbá, a csipkebogyó tea tartalmazza az asztaxantin nevű karotinoidot, amely öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezhet, mivel segít megelőzni a kollagén lebomlását.

A csipkebogyóban található más karotinoidok, például az A-vitamin és a likopin szintén jótékony hatással lehetnek a bőr egészségére, mivel védelmet nyújtanak a nap káros hatásai ellen.

A csipkebogyótea tehát gazdag C-vitaminban és karotinoidokban, amelyek hozzájárulhatnak a kollagén szintéziséhez, védi a bőrt a nap káros hatásaitól, és segíthet a bőr öregedésének lassításában.

8. Könnyen elkészíthető otthon

A csipkebogyóteának friss, enyhén fanyar íze van, amely hasonlít a zöld almához, és bármelyik rózsatermő növény álterméséből elkészíthető. Fontos azonban, hogy elkerüljük a szennyezett csipkebogyó használatát, például olyan növényekből, amelyeket olyan növényvédő szerekkel permeteztek, melyek nem biztonságosak emberi fogyasztásra.

A friss csipkebogyót a tea elkészítése előtt alaposan le kell öblíteni, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és törmeléket.

Friss csipkebogyóból készíthetjük a teát úgy, hogy 4-8 szem csipkebogyót teszünk egy csésze (240 ml) forró vízbe. Hagyjuk ázni 10-15 percig, majd vegyük ki a terméseket.

A szárított csipkebogyó is tökéletes alapanyag lehet

A friss csipkebogyót száríthatjuk, vagy vásárolhatunk előre szárított, laza levelű csipkebogyóteát.

A szárított csipkebogyó felhasználásához tegyünk 1-2 teáskanálnyi csipkebogyót egy teafilterbe, és merítsük bele egy csésze (240 ml) forró vízbe. Hagyjuk ázni 10-15 percig, majd vegyük ki a teafiltert.

Ha túl savanykásnak találjuk, édesíthetjük mézzel, hogy lágyabb, kiegyensúlyozottabb ízt kapjunk.

Van mellékhatása?

A csipkebogyó tea a legtöbb egészséges felnőtt számára nem okoz komoly mellékhatásokat. Néhány egyén azonban érdemes elkerülnie a csipkebogyó teát.

A tea biztonságosságát és hatékonyságát nem vizsgálták terhes vagy szoptató nőknél. Ha terhes vagy szoptat, a legjobb, ha konzultálsz az egészségügyi szolgáltatóddal, mielőtt kipróbálnád a csipkebogyó teát.

Továbbá, mivel a csipkebogyó magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, egyeseknél növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát.

Végül, ha jelenleg lítiumot szedsz – egy pszichiátriai rendellenességek kezelésére használt gyógyszert –, ajánlott elkerülni a csipkebogyó teát, mivel vízhajtó hatása növelheti a lítium koncentrációját a szervezetben, ami súlyos mellékhatásokat okozhat.

hellovidek.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.