Mi a baj a cukorral, valóban egészségesebb a méz vagy a juharszirup? Most kiderül!

facebook megosztás

Diétázáson innen és túl sokakat foglalkoztat a téma, valóban egészségesebb-e a méz, mint a cukor? De mi a helyzet a juharsziruppal? Hozzuk is, mint mondanak a táplálkozási szakértők, melyiket miért érdemes fogyasztani?!

A méz és a juharszirup két olyan természetes édesítőszer, amelyeket gyakran ajánlanak cukor helyett egészségesebb alternatívaként. Mindkettő édes és finom –nem is csoda hát, hogy előszeretettel használják cukor helyett süteményekben, kávéban, teában, reggeli feltétekben és turmixokban. De vajon valóban egészségesebbek a kristálycukornál? A válasz összetett, egyaránt lehetne „igen” és „nem” is. A Realsimple cikkében táplálkozási szakértők segítenek eligazodni abban, hogy érdemes-e a cukor helyett inkább mézet vagy juharszirupot választani – és ha igen, melyik lehet az ideális választás számukra.

Mondjunk búcsút a cukornak? De tényleg?

A nemzetközi szervezetek szerint az emberek túl sok hozzáadott cukrot fogyasztanak. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége a nők számára napi maximum 6, a férfiak számára pedig 9 teáskanálnyi cukrot ajánl, míg a valós fogyasztás átlagosan eléri a napi 17 teáskanálnyi mennyiséget.

Bár a cukor természetes módon is jelen van bizonyos élelmiszerekben (például gyümölcsökben), a feldolgozott vagy hozzáadott cukor hatása gyorsabb és intenzívebb a szervezetre. A cukor magas kalóriatartalmú, de nem tartalmaz alapvető tápanyagokat, így nem számít „tápanyagdúsnak”.

Egyszerűen fogalmazva, a cukornak nincs tápértéke, ezért a legtöbb ember számára előnyös, ha mérséklik a fogyasztását. – mondja Samantha Cassetty, MS, RD, dietetikus és a Sugar Shock társszerzője, aki hozzátette:

Az édesítők emelik a vércukorszintet, amit inzulinszint-növekedés követ. Az évek során a túl sok édesítőszer fogyasztása hozzájárulhat az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

Juharszirup vagy a cukor egészségesebb?

A juharszirup a juharfák nedvéből készül. Egy evőkanál juharszirup 52 kalóriát, 13,4 gramm szénhidrátot és 12,1 gramm cukrot tartalmaz. Fehérje- és zsírtartalma elhanyagolható, de fontos ásványi anyagokat biztosít, például mangánt, riboflavint, cinket, magnéziumot, kalciumot és káliumot.

Összehasonlításként a kristálycukor több kalóriát és valamivel több cukrot tartalmaz. Mennyiségi példaként: 100 gramm cukor 387 kalória, míg 100 gramm juharszirup 260 kalória.

A tiszta juharszirup alacsonyabb glikémiás indexű, mint a cukor, így lassabban emeli meg a vércukorszintet. Ezen kívül antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek a sejtek védelmében és bizonyos betegségek megelőzésében.

A juharszirup egyik előnye, hogy természetes formájában nem tartalmaz adalékanyagokat, és megőrzi tápanyagait – nyilatkozta Dr. William Dixon, a Stanford School of Medicine klinikai adjunktusa. Samantha Cassetty, dietetikus még hozzátette:

A juharszirup gazdag antioxidánsokban, amelyek védhetnek a szívbetegségek, a rák és agyi rendellenességek ellen. Gyulladáscsökkentő és prebiotikus hatása révén a bélflóra egészségéhez is hozzájárul.

Méz vagy cukor a jobb alternatíva?

Az USDA szerint egy evőkanál méz 63,8 kalóriát, 17,3 gramm szénhidrátot és 17,2 gramm cukrot tartalmaz, zsírt viszont egyáltalán nem. Fehérje- és rosttartalma minimális.

A méz a méhek által gyűjtött virágnektárból készül, és antibakteriális, antioxidáns tulajdonságairól ismert, így segíthet a fertőzések elleni védekezésben. Bár több kalóriát és cukrot tartalmaz, mint a kristálycukor, emellett fontos tápanyagokat és jótékony hatásokat is kínál.

A méz előnye, hogy valamivel alacsonyabb a glikémiás indexe, tehát kevésbé hat hirtelen a vércukorszintre – közölte Dr. Dixon, majd hozzétette: A méz több vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, például kalciumot, káliumot, C-vitamint és flavonoidokat.

Cassetty szerint: A mézben lévő antioxidánsok segítenek a sejteket károsító betegségek ellen, és támogatják a bélrendszer jótékony baktériumait. Az egészségesebb bélflóra alacsonyabb gyulladási szinttel és a betegségek kisebb kockázatával jár.

Sokan természetes választásként nyúlnak a mézért, ha megfáznak vagy torokfájással küzdenek, mivel remek köhögéscsillapító és toroknyugtató.

A méz gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású – magyarázza Cassetty. Egyes kutatások szerint a méz még hatékonyabb köhögéscsillapító lehet, mint néhány vény nélkül kapható készítmény.

Tegyük tiltólistára a cukrot? Mégis, mivel édesítsünk?

Összességében, a szakértők szerint bár valóban érdemes mérsékelni a cukorfogyasztást, nem szükséges teljesen elkerülni az édes ízeket.

Egy kiegyensúlyozott étrendben minden édesítőszer megfér – hangsúlyozza Fine.

Akármelyik édesítőt is választják, próbálják tudatosan és mértékkel fogyasztani, és törekedjenek arra, hogy tartsák magukat az American Heart Association által javasolt napi maximumhoz: férfiak számára 9, nők számára 6 teáskanálnyi cukor.

hellovidek.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.